Αλλάζοντας το σπίτι μας με τεχνοτροπίες

stucobola2Όλη η πραγματικότητα γύρω μας προχωρά συνεχώς, σαν ένα ποτάμι που δεν έχει σταματημό. Με τον ίδιο τρόπο προχωράν και οι αισθητικές αντιλήψεις στη διακόσμηση, ανταποκρινόμενες σε αυτές τις ταχείες και συνεχείς αλλαγές της πραγματικότητας. Το παλιό και το νέο αναμειγνύονται σε ένα συνεχές παιχνίδισμα. Μοτίβα που προέρχονται από το απώτερο παρελθόν της ανθρωπότητας επανέρχονται στην επικαιρότητα, παντρεμένα με τελευταίες εξελίξεις στην τέχνη. Έτσι και στη διακόσμηση των σπιτιών μας, η συνεχή αλλαγή που προκύπτει από αυτή, την συνεχόμενη κίνηση, προς τα μπρος, ωθεί σε νέες ιδέες και τεχνικές. Έτσι έχουμε και τις τεχνοτροπίες.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε την αγορά κλασικών έργων τέχνης, που συχνά κοστίζουν μια περιουσία και παρόλα αυτά να μην υποχωρήσουμε καθόλου σε θέμα γούστου, οι τεχνοτροπίες αποτελούν μια καλή λύση για τη διαμόρφωση του σπιτιού μας. Το τεράστιο πλεονέκτημα τους είναι η σχετικά μικρή τιμή τους, σε σχέση με τα παραδοσιακά έργα τέχνης, τουλάχιστον για τη μεγάλη πλειοψηφία από αυτές. Υπάρχουν και εδώ μερικές που είναι τόσο δύσκολες να πραγματοποιηθούν που μόνο καλλιτέχνες, ειδικευμένοι, μπορούν να επιφορτιστούν με τη δημιουργία τους. Οι τεχνοτροπίες συνδυάζουν καλλιτεχνική διάθεση με καλόγουστα αποτελέσματα που μπορούν να μεταμορφώσουν το χώρο μας. Η μη δέσμευση από συγκεκριμένη μορφή, κάτι που ήταν ένας νεωτερισμός της τέχνης του προηγούμενου αιώνα διευκολύνουν πολύ τη δημιουργία τους.

erga-texnisΤι αποτελεί όμως μια τεχνοτροπία; Είναι απλά το πάντρεμα, δύο ή περισσότερων χρωμάτων. Αυτό μπορεί να γίνει με απλό τρόπο. Μπορεί να γίνει με μια σειρά από διάφορα σχέδια και σχήματα που οριοθετούνται από τις μεθόδους που επιλέγουμε για τη δημιουργία της τεχνοτροπίας μας. Κατά τα άλλα, μπορούμε να βάψουμε μικρές ή μεγαλύτερες επιφάνειες με τον τρόπο αυτό. Μπορούμε πχ να μετατρέψουμε ένα δωμάτιο απλά, έναν τοίχο μόνο, μπορούμε όμως να αλλάξουμε όλο το σπίτι μας. Όπως πάντα αυτό εναπόκειται στα ιδιαίτερα γούστα μας και στις ανάγκες που θέλουμε να εξυπηρετήσουμε. Το πάντρεμα των χρωμάτων γίνεται χρησιμοποιώντας το ένα από αυτά ως φόντο για τα άλλα. Παίζουμε δηλαδή με τις αποχρώσεις σε έναν ατέρμονο πειραματισμό, με αυτές και συγγενή χρώματα. Οι γνώσεις γύρω από τη φύση τους, είναι έτσι χρήσιμη για τη δημιουργία πρωτότυπων και καλαίσθητων τεχνοτροπιών.

Για τη δημιουργία τεχνοτροπιών μπορούμε να βρούμε παντού γύρω μας τα απαραίτητα εργαλεία-μέσα. Μπορούμε ακόμα να τα φτιάξουμε μόνοι μας ή και να τα αγοράσουμε. Δυο πράγματα θα παίξουν ρόλο στην επιλογή μας. Ένα είναι το είδος της τεχνοτροπίας που θέλουμε να δημιουργήσουμε και το άλλο είναι η φαντασία μας, στη δημιουργία των μέσων που θα χρησιμοποιήσουμε. Αν σας ενδιαφέρει να δείτε δείγματα και σχέδια σε εφαρμοσμένες τεχνοτροπίες τότε μπορείτε να μπείτε στην σελίδα του αρτιστι .  Τέτοια μέσα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι σφουγγάρια, διάφορα ρολά, ξύλα που πάνω τους μπορούμε να δέσουμε σχοινιά που μπορεί να φέρουν ή όχι κόμπους, ειδικά γάντια, υλικά αφρολέξ που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία, πινέλα κάθε είδους. Κάποια από αυτά θα τα βρούμε στο εμπόριο, άλλα θα τα δημιουργήσουμε μόνοι μας. Στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε τρόπους για να δημιουργήσουμε μόνοι μας ειδικά ρολά ή άλλα εργαλεία για τη δημιουργία που θέλουμε να πετύχουμε. Αν έχουμε χρόνο και διάθεση μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορα υλικά σε χώρους που δεν πρόκειται να βάψουμε μέσα στο σπίτι μας.

sikalovΥπάρχει μια πληθώρα τεχνοτροπιών σήμερα. Μερικές από αυτές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δημιουργηθούν όπως προείπαμε. Τέτοια είναι η αισθητικής τελειότητας, stucco venetsiano, την οποία δεν θα σας συνιστούσαμε όμως να έχετε στο σπίτι σας, αν δεν έχετε το ανάλογο ποσό, για τον ειδικευμένο καλλιτέχνη που θα αναλάβει να την εκπονήσει. Αντιθέτως υπάρχει ένα πλήθος από τεχνοτροπίες που μπορεί ο καθένας μας να κάνει. Μερικές από αυτές θα παρουσιάσουμε παρακάτω.

  1. Wavy: Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια επιφάνεια που θα μοιάζει με κυματισμό. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι, μερικές χαρτοταινίες για τις γωνίες, δύο κοινά, ρολό βαψίματος και μια μεγάλη σπάτουλα. Το ένα από τα δυο χρώματα που εφαρμόζουμε είναι λευκό, το οποίο αποτελεί και το φόντο μας, χρησιμοποιώντας το ένα από τα δυο ρολά. Η επόμενη στρώση γίνεται με γαλάζιο χρώμα, κατά προτίμηση ενώ το λευκό χρώμα δεν έχει στεγνώσει καλά-καλά, χρησιμοποιώντας και το δεύτερο ρολό μας. Παίρνουμε τώρα τη σπάτουλα μας και κάνοντας κινήσεις ανακατώνουμε τα δυο χρώματα-ξύνοντας την επιφάνεια του τοίχου μας, δημιουργούμε αίσθηση κυμάτων.
  2. Ombrewall: πολύ διαδεδομένη τεχνοτροπία και εύκολη στη δημιουργία της. Στα ελληνικά θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «ο ξεθωριασμένος τοίχος». Αυτό που θα μας χρειαστεί είναι δυο ρολά και ένα σφουγγάρι. Βάφουμε τον τοίχο μας λευκό, μετά επιλέγουμε ένα άλλο χρώμα και βάφουμε το μισό κάτω μέρος του τοίχου μας, με αυτό. Στο πάνω μέρος του κομματιού που έχουμε βάψει με το δεύτερο χρώμα, ψεκάζουμε νερό. Μετά με τη χρήση του σφουγγαριού, αραιώνουμε το χρώμα.
  3. Κρακελέ: Το αποτέλεσμα που έχουμε είναι σαν να υπάρχουν σκασίματα πάνω στην επιφάνεια μας. Χρειαζόμαστε ένα πινέλο και δύο χρώματα καθώς και ένα ειδικό βερνίκι που κυκλοφορεί από διάφορους παρασκευαστές στην αγορά. Χρησιμοποιούμε το πρώτο χρώμα ως φόντο στην επιφάνεια μας. Αφού αυτό στεγνώσει, εφαρμόζουμε πάνω του, το ειδικό βερνίκι, που είναι διάφανο, αφού περιμένουμε λίγο, συνήθως περίπου ένα μισάωρο, εφαρμόζουμε και το δεύτερο χρώμα μας. Σταδιακά αυτό εμφανίζει τα σκασίματα που θέλουμε να επιτύχουμε.
  4. Τεχνοτροπία με ειδικό ρολό: Πολύ εύκολη τεχνοτροπία. Αγοράζουμε ένα ειδικό ρολό για τεχνοτροπίες που κυκλοφορεί στην αγορά. Αυτό έχει χαραγμένο πάνω του ένα σχέδιο. Αφού περάσουμε με το χρώμα φόντου τον τοίχο μας, μετά χρησιμοποιώντας το ειδικό ρολό, εφαρμόζουμε το δεύτερο χρώμα. Το αποτέλεσμα είναι ίδιο με ζωγραφιά και ανάλογο με το σχέδιο που είναι χαραγμένο στο ρολό μας.
  5. Spongy: Και εδώ πέρα ενός ρολού, χρειαζόμαστε ένα σφουγγάρι. Αφού εφαρμόσουμε το πρώτο χρώμα που έχει το ρόλο φόντου, αραιώνουμε το δεύτερο χρώμα μας με νερό. Χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι, που βουτάμε στο χρώμα, αρχίζουμε να κάνουμε απαλές κινήσεις πάνω στον τοίχο μας. Δημιουργείται έτσι ένα αποτέλεσμα προϊόν της μίξης των δυο χρωμάτων και της κίνησης του χεριού μας με το σφουγγάρι.

stucometal1

Υπάρχουν και άλλες πολλές, ανάλογες, έτοιμες τεχνοτροπίες που μπορούμε να φτιάξουμε. Υπάρχει πάντα και η δυνατότητα πειραματισμού, με άρμα την προσωπική μας φαντασία. Ετοιμαστείτε καλά με τα κατάλληλα προστατευτικά μέσα, επιστρατεύστε τη φαντασία σας και αρχίστε να διαμορφώνετε το χώρο σας κατά πως θέλετε. Δεν είναι κακό να αποτύχετε, με την πρώτη. Όρεξη να υπάρχει και μπορείτε να ξεκινήσετε από την αρχή, μέχρι να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, που μην ξεχνάτε θα συνοδεύετε και από μια θετική αλλαγή στη διάθεση…

View ratings
Rate this article

Revisions