Αυτοάνοσα νοσήματα: ποια είναι και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε

Τα αυτοανοσα νοσηματα αποτελούν μια πολύ συχνή παθολογική κατάσταση τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Τα περισσότερα από αυτά θεωρούνται χρόνια νοσήματα, των οποίων η θεραπεία είναι πολύπλοκη και όχι πάντοτε επιτυχημένη. Οι παθήσεις αυτές συνδέονται με διάφορα όργανα και παρουσιάζουν μια πολύ μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων, όμως το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ένα: συνδέονται με τη μη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Με λίγα λόγια, αυτό που συμβαίνει είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα εκτρέπεται από τη βασική του αρμοδιότητα, την αντιμετώπιση δηλαδή των εξωτερικών εχθρών του οργανισμού, όπως οι ιοί και τα βακτήρια, και επιτίθεται για άγνωστους λόγους στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού προκαλώντας δυσλειτουργίες και ανεπανόρθωτες βλάβες. autoanosa_nosimata

Ποια είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι πολλά και έχουν μεγάλη απόκλιση τα διάφορα συμπτώματα ανάλογα με το όργανο, το οποίο προσβάλλεται και θεωρείται ως ξένο από το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα πιο κοινά αυτοάνοσα νοσήματα είναι η μυασθένεια, που προκαλεί μυϊκή αδυναμία προσβάλλοντας τη μετάδοση του σήματος των νεύρων στους μύες, ο ερυθηματώδης λύκος που προσβάλλει στα πρώτα στάδια το δέρμα, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, ο διαβήτης, η ψωρίαση και η αναιμία.

Αιτίες αυτοάνοσων νοσημάτων

Οι αιτίες των αυτοάνοσων νοσημάτων δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως. Κάποια αυτοάνοσα χρόνια νοσήματα είναι κληρονομικά, ενώ σε άλλα οι αιτίες είναι άγνωστες. Θεωρείται πάντως ότι μπορεί να ευθύνεται το περιβάλλον υπό την έννοια της έκθεσης σε τοξικές ουσίες, φάρμακα, χημικά ή παθογόνους μικροοργανισμούς. Άλλη αιτία ενδέχεται να είναι η ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά που σχετίζεται με την κακή διατροφή. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει διευκρινιστεί απόλυτα, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να υπάρξει άμεση σύνδεση αιτίου και πάθησης.

Θεραπείες αυτοάνοσων νοσημάτων

Τα περισσότερα αυτοάνοσα νοσήματα είναι χρόνια νοσήματα υπό την έννοια ότι δεν επιτυγχάνεται πλήρης ίαση και το άτομο πρέπει να ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή σε όλη του τη ζωή. Έτσι, σημειώνεται ανακούφιση των συμπτωμάτων, η οποία πάντως δεν είναι πάντα πλήρης και μπορεί να οδηγήσει σε άλλες παθολογικές καταστάσεις λόγω της χρόνιας λήψης φαρμάκων. Η έγκαιρη διάγνωση και η αλλαγή στον τρόπο ζωής είναι οπωσδήποτε παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν τη φαρμακευτική αγωγή να δράσει ικανοποιητικά. Δυστυχώς, όμως, τα χρόνια νοσήματα έχουν ως επίπτωση χρόνιο πόνο που οδηγεί σταδιακά τους ασθενείς στην κατάθλιψη. Η σύγχρονη ιατρική έχει να παρουσιάσει ως επίτευγμα τα τελευταία χρόνια την ιατρική ακριβείας, η οποία χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο εύρος χρόνιων νοσημάτων, όπως ο καρκίνος αλλά και οι αυτοάνοσες παθήσεις. Η ιατρική ακριβείας βλέπει κάθε ασθενή εξατομικευμένα και δεν προχωράει στη συνεχή χορήγηση φαρμάκων που λειτουργούν σε ένα μεγάλο μέρους του πληθυσμού. Αντίθετα, μελετάει τη δομή και τις βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού σε κυτταρικό επίπεδο, έτσι ώστε να του χορηγηθεί η θεραπεία που είναι η πλέον κατάλληλη για τις ανάγκες του. Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει ο στόχος να επιτευχθεί επαναφορά των κυττάρων στη φυσιολογική τους λειτουργία και όχι απλώς καταστολή των συμπτωμάτων.   Author: Dr Tsoukalas

Revisions

Revision Differences

There are no differences between the Σεπτέμβριος 18, 2018 @ 10:57:14 revision and the current revision. (Maybe only post meta information was changed.)