Δισκοκήλη: Πώς την αντιμετωπίζουμε

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή αλλιώς δισκοκήλη, αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Παρουσιάζεται κατά κύριο λόγο στην οσφυϊκή μοίρα, σπανιότερα στον αυχένα και πολύ σπάνια στη θωρακική μοίρα. Σε σχέση με τις άλλες εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, η δισκοκήλη αφορά νεότερες ηλικίες (15-40) και προσβάλλει τους άντρες συχνότερα από ότι τις γυναίκες.

Που εστιάζονται τα προβλήματα;

Το πρόβλημα εστιάζεται στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τα «μαξιλαράκια» που υπάρχουν μεταξύ των σπονδύλων. Οι δίσκοι αυτοί αποτελούνται από μία ζελατινοειδή ουσία που περικλείεται από έναν ινώδη δακτύλιο. Όταν ο τελευταίος τραυματιστεί, δημιουργούνται ρωγμές μέσα από τις οποίες το περιεχόμενο αυτό βγαίνει προς τα έξω και μπορεί να πιέσει τα νωτιαία νεύρα.

Ποια είναι τα αίτια;

Τα αίτια δεν είναι ακόμη πλήρως αποσαφηνισμένα. Πιστεύεται όμως ότι προκαλείται από διάφορους παράγοντες με κυριότερους την καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης και τη γενετική προδιάθεση.

Η πίεση των νεύρων από το περιεχόμενο του δίσκου προκαλεί έντονο πόνο στην περιοχή για την οποία είναι υπεύθυνο το κάθε νεύρο (δερμοτόμια). Έτσι για παράδειγμα οι δισκοκήλες της μέσης θα προκαλέσουν πόνο στα κάτω άκρα (ισχιαλγία), ενώ του αυχένα επηρεάζουν τα άνω άκρα (βραχιαλγία). Εκτός από τον πόνο οι ασθενείς παρουσιάζουν συχνά διαταραχές της αισθητικότητας, όπως μουδιάσματα και «τσιμπήματα» ή/και αδυναμίες των μυών.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου σπουδαίο ρόλο παίζει η σωστή κλινική εξέταση και υποψία. Η επιβεβαίωση γίνεται με τη χρήση της μαγνητικής τομογραφίας. Σε περιπτώσεις όπου η τελευταία δεν μπορεί να γίνει, πχ ασθενείς με παλιού τύπου βηματοδότη, η διάγνωση γίνεται με τη βοήθεια ειδικής αξονικής τομογραφίας.

Πηγή: Orthomedicare.com.gr

View ratings
Rate this article

Revisions