Οι δυνατότητες των συστημάτων barcode είναι ατελείωτες

Τα συστήματα barcode είναι γνωστά σε όλους μας από τα σουπερμάρκετ και τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων λιανικής. Η συσκευασία του προϊόντος περιέχει μια ετικέτα, ο ταμίας σαρώνει την ετικέτα και αυτόματα καταχωρείται η πώληση, η τιμή και όλα τα δεδομένα που έχει προβλέψει ο κατασκευαστής του προϊόντος

Οι ετικέτες barcode δεν αφορούν μόνο καταστήματα λιανικής, αλλά εισιτήρια αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιρειών, εισιτήρια θεαμάτων, λογαριασμούς υπηρεσιών όπως η κινητή τηλεφωνία. Αυτό που δεν βλέπουμε, εκτός αν είναι μέρος της δουλειάς μας, είναι τα συστήματα barcode σε μεγάλες μονάδες παραγωγής, ωστόσο λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.

barcode scannerΟι πληροφορίες καταγράφονται σε έναν κώδικα με ράβδους και διαστήματα, μπορεί να είναι απλές ταμπέλες με το είδος του προϊόντος και την τιμή ή πολύ σύνθετες πληροφορίες. Οι ετικέτες barcode “διαβάζονται” από ειδικούς αναγνώστες ακόμα και από κινητά τηλέφωνα.

Οι περισσότερες εταιρείες στον κόσμο εμπιστεύονται συστήματα barcode που αναπτύσσουν οι κορυφαίοι κατασκευαστές όπως η Zebra, η Honeywell, η Intermec και η Motorola. Αυτές οι εταιρείες έχουν και τα μεγαλύτερα μερίδια της αγοράς στα συστήματα barcode, δαπανούν πολύ μεγάλα κεφάλαια στην ανάπτυξη και εξέλιξη τους και παρουσιάζουν συνεχώς μοντέλα με βελτιωμένες δυνατότητες..

Οι εφαρμογές των συστημάτων barcode είναι πρακτικά ατελείωτες. Τα συστήματα barcode χρησιμεύουν στην αυτοματοποίηση διαδικασιών όπως ο λογιστικός έλεγχος, οι μεταφορές, οι εισαγωγές, οι εξαγωγές, οι πληρωμές. Παράλληλα σε καταστήματα όπως τα σουπερμάρκετ, τα barcode απλοποιούν τη διαδικασία της πληρωμής εξοικονομώντας εργατοώρες και προσφέροντας καλύτερη εμπειρία στους πελάτες.

Ο κλάδος της οικονομίας που εξαρτάται περισσότερο από τα συστήματα barcode είναι οι διανομές και οι εφοδιαστικές αλυσίδες. Με τη χρήση των barcode αυτοματοποιείται όλη η διαδικασία ελέγχου της μετακίνησης προϊόντων που χωρίς αυτά τα συστήματα θα ήταν πρακτικά αδύνατη σε τέτοιους όγκους προϊόντος.

Τα barcode καταγράφουν ένα πλήθος πληροφοριών όπως το είδος, η ημερομηνία παραγωγής, λεπτομέρειες του προϊόντος που το ξεχωρίζουν από παρεμφερή προϊόντα όπως διαφορετικές αποχρώσεις, οι διαφορετικές διαστάσεις και, πιθανώς, διαφορετικούς τρόπους διάθεσης και μετακίνησης. Η αξιοποίηση ενός συστήματος barcode είναι περισσότερο θέμα της εταιρείας - αγοραστή από την εταιρεία κατασκευαστή.

Από την άλλη πλευρά, για την αξιοποίηση τέτοιων δυνατοτήτων, οι εταιρείες που αναπτύσσουν τα συστήματα εκτύπωσης των ετικετών προσφέρουν πολλά διαφορετικά πρότυπα κωδικοποίησης, διαφορετικές ετικέτες ή τη δυνατότητα μιας γενικής ετικέτας για όλα τα προϊόντα. Τα ευέλικτα barcode scanners είναι αυτή τη στιγμή από τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Μια από τις βασικές παραμέτρους λειτουργίας ενός εκτυπωτή barcode είναι η θερμική εκτύπωση ή θερμική μεταφορά Η άμεση θερμική εκτύπωση γίνεται σε χαρτί και το πλεονέκτημα της είναι η υψηλή θερμική ευαισθησία. Επίσης δεν χρειάζεται εκτυπωτικό υλικό τύπου κορδέλα για να γίνει η εκτύπωση. θερμικος εκτυπωτης

Το μοναδικό μειονέκτημα της άμεσης θερμικής εκτύπωσης είναι ότι οι ετικέτες δεν έχουν αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορούν να υποστούν μεγάλη φθορά όταν εκτεθούν σε άλλες πηγές θερμότητας

Επιπλέον, οι θερμικοί εκτυπωτές εάν και δεν είναι πολύ διαφορετικοί από τους εκτυπωτές άμεσης θερμική εκτύπωσης, μπορούν και εκτυπώνουν σε διαφορετικά υλικά όπως φιλμ πολυεστέρα τα οποία είναι πολύ υψηλότερης αντοχής από το χαρτί.

Οι συνθετικές ταμπέλες που παράγονται από εκτυπωτές θερμικής μεταφοράς μπορούν να αντέξουν πολύ περισσότερο στην υγρασία, τη ζέστη, την διάβρωση και τις σχισμές. Αυτοί οι εκτυπωτές χρησιμοποιούν υλικό εκτύπωσης τύπου κορδέλα. Υπάρχουν ακόμα δυνατότητες εκτύπωσης διπλής όψεως.

Άλλες παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψιν είναι η ταχύτητα και ο όγκος της εκτύπωσης, η φορητότητα του συστήματος, ο τύπος της εκτύπωσης (μονοδιάστατη ή δισδιάστατη), ο όγκος των πληροφοριών και φυσικά ο χρόνος από την παραγωγή του προϊόντος μέχρι τη στιγμή που θα περάσει από το scanner ώστε να μην έχει φθαρεί.

Στο δια ταύτα, όταν μια επιχείρηση προχωράει στην απόκτηση ενός εκτυπωτή barcode πρέπει να μελετήσει καλά τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες. Ο άμεσος σύμβουλος της είναι πάντα ο προμηθευτής που έχει χειριστεί ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν και ξέρει τι έχουν προτιμήσει άλλοι πελάτες και αν έχουν μείνει ικανοποιημένοι ή όχι.

 

Πηγή: www.barcode.gr

View ratings
Rate this article

Revisions

Tags: , , ,