Επαγγελματικός εξοπλισμός: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους κυκλοθερμικούς φούρνους

Οι κυκλοθερμικοί φούρνοι είναι ένα από τα πιο βασικά κομμάτια του επαγγελματικού εξοπλισμού σε επιχειρήσεις, μαζί με τα επαγγελματικά ψυγεία, που έχουν να κάνουν με την εστίαση, όπως είναι τα αρτοποιεία, τα ζαχαροπλαστεία και τα εστιατόρια. Αντίθετα με τους συμβατικούς φούρνους, που εκπέμπουν θερμότητα από μεταλλικές πλάκες, οι κυκλοθερμικοί φούρνοι χρησιμοποιούν ανεμιστήρες για να κυκλοφορήσουν το ζεστό αέρα σε όλα τα διαμερίσματα του φούρνου. Μια παραλλαγή είναι οι Ευρωπαϊκοί κυκλοθερμικοί φούρνοι, όπου ένα επιπλέον θερμαντικό στοιχείο θερμαίνει τον αέρα αφού εξέλθει από τον ανεμιστήρα.

Με τον τρόπο αυτό, οι κυκλοθερμικοί φούρνοι επιτυγχάνουν ομοιόμορφη θερμοκρασία σε όλα τα σημεία και ομοιόμορφο ψήσιμο όλων των κομματιών. Στους συμβατικούς φούρνους αντίθετα, ο αέρας ζεσταίνεται και κινείται κυρίως προς τα πάνω όπου η πίεση είναι μικρότερη. Οι συμβατικοί φούρνοι δίνουν ένα προϊόν που το κάτω μέρος είναι περισσότερο ψημένο από το πάνω. Επίσης, επειδή οι συμβατικοί φούρνοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο ψησίματος και μεγαλύτερες θερμοκρασίες, το βούτυρο και το αλεύρι στην κόρα δημιουργούν στιβάδες σαν φολίδες

επαγγελματικοι φουρνοιΚυκλοθερμικοί φούρνοι χρησιμοποιούνται στα εστιατόρια και στα ψητοπωλεία για το ψήσιμο των κρεάτων. Οι μικρότεροι χρόνοι και οι μικρότερες θερμοκρασίες έχουν σαν αποτέλεσμα την πρόληψη της αφυδάτωσης του κρέατος και την καλύτερη απελευθέρωση των λιπαρών του. Αυτό έχει και οικονομικές προεκτάσεις αφού το κρέας που έχει κρατήσει τα ζουμιά του είναι βαρύτερο και, σε βάθος χρόνου, αποφέρει περισσότερο κέρδη στον επιχειρηματία.

Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές των κυκλοθερμικών φούρνων, πρέπει να γνωρίζετε ότι η βασική επιλογή είναι μεταξύ ηλεκτρικού μοντέλου και μοντέλου που λειτουργεί με φυσικό αέριο. Τα μοντέλα με φυσικό αέριο είναι, σαφώς, πιο οικονομικά αλλά χρειάζονται παροχή ρεύματος για τη λειτουργία του ανεμιστήρα και χώρο γύρω από κάθε πλευρά για την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα. Επίσης τα μοντέλα του φυσικού αερίου έχουν αυστηρότερα στάνταρ ασφαλείας που θα πρέπει να τηρούνται και για την ασφάλεια του προσωπικού.

Με κριτήριο τις διαστάσεις και το σχεδιασμό, οι κυκλοθερμικοί φούρνοι διακρίνονται σε επιτραπέζιους και επιδαπέδιους. Οι επιτραπέζιοι είναι εξαιρετικά λειτουργικοί για μικρές επιχειρήσεις και ταχυφαγεία. Καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο, η εγκατάσταση τους είναι πολύ εύκολη, και η τοποθέτηση τους ψηλά είναι εξαιρετικά εργονομική επιλογή. Οι επιδαπέδιοι, αντίθετα, είναι μοντέλα πλήρους μεγέθους, αφορούν μεγαλύτερες επιχειρήσεις και καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο. Για μεγάλες κουζίνες και μεγάλα εστιατόρια, ένας επιχειρηματίας θα επιλέξει μεταξύ δύο επιτραπέζιων ή ενός επιδαπέδιου, με τα σχετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Δύο επιτραπέζιοι έχουν μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης, μεγαλύτερη συνολική κατανάλωση αλλά εξασφαλίζουν ότι θα υπάρχει πάντα ένας φούρνος σε λειτουργία.

Μια ειδική κατηγορία κυκλοθερμικών φούρνων είναι «βαθέος» τύπου που είναι κατάλληλοι για αρτοποιεία. Το  πλεονέκτημα είναι ότι τα μοντέλα αυτά μπορούν φορτωθούν σε δύο κατευθύνσεις και η τοποθέτηση του ενός πλέγματος πάνω στο άλλο επιτρέπει καλύτερη κυκλοφορία αέρα (σε σχέση με έναν συμβατικό). Αξίζει να σημειωθεί πως οι κυκλοθερμικοί φούρνοι έχουν μια λειτουργία που ονομάζεται «cook and hold» και βοηθάει στην καλύτερη εξυπηρέτηση στα εστιατόρια. Κάποια δημοφιλή προϊόντα, όπως οι σφολιάτες, μπορούν να προετοιμαστούν σε έναν κυκλοθερμικό φούρνο και να παραμείνουν εκεί μέχρι να παραγγελθεί το πιάτο με το συγκεκριμένο κρέας. Έτσι η εξυπηρέτηση είναι πολύ ταχύτερη ειδικά εκεί που χρειάζεται μεγάλος χρόνος παρασκευής.

Ενδιαφέρεστε για επαγγελματικό εξοπλισμό; Βρείτε μεγάλη ποικιλία σε μεταχειρισμένο και καινούριο επαγγελματικό εξοπλισμό στο epaggelmatikosexoplismos.gr

 

View ratings
Rate this article

Revisions