Επιλέγοντας Ανάμεσα σε Desktop και Laptop Υπολογιστή

Περνώντας για τα καλά το κατώφλι μίας αμιγώς πια «ψηφιοποιημένης» εποχής, οι υποψήφιοι αγοραστές ηλεκτρονικών υπολογιστών εύλογα θα αναρωτιούνται για το εάν πρέπει να επενδύσουν τα χρήματά τους σε ένα desktop ή έναν laptop υπολογιστή.

Αρχής γενομένης με τους φορητούς υπολογιστές (laptop) και τα πλεονεκτήματά τους, θα λέγαμε πως το κύριο προσόν ενός laptop είναι η φορητότητά του, εξαιτίας της οποίας, ωστόσο, ένα τέτοιος υπολογιστής δεν μπορεί να αγγίξει τα επίπεδα απόδοσης ενός επιτραπέζιου υπολογιστή (desktop). Παρ’ όλα αυτά, ένα laptop μπορεί με άνεση να αντικαταστήσει έναν επιτραπέζιο υπολογιστή και να μεταφερθεί εύκολα σε οποιαδήποτε τοποθεσία επιθυμείτε.

Επίσης, ένας φορητός υπολογιστής διαθέτει ενσωματωμένα οθόνη, πληκτρολόγιο και επιφάνεια αφής (το γνωστό touchpad), δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη του να δουλεύει με αυτόν από παντού. Η παρουσία μπαταρίας στο laptop επιτρέπει στον υπολογιστή να λειτουργεί ακόμη και σε περιβάλλοντα όπου δεν υπάρχει διαθέσιμο ηλεκτρικό δίκτυο, όπως στο τρένο, το αεροπλάνο ή στα πάρκα. Το πιο εντυπωσιακό δε είναι ότι ένας φορητός υπολογιστής μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο διαδίκτυο σε οποιοδήποτε μέρος, αρκεί φυσικά να υπάρχει διαθέσιμη ασύρματη σύνδεση Wi-Fi. Με εξαίρεση ορισμένα μοντέλα, σχεδόν όλα τα laptop διατίθενται με ενσωματωμένο αντάπτορα Wi-Fi που επιτρέπει τη σύνδεση στο διαδίκτυο με ασύρματο τρόπο. Τα διαθέσιμα σημεία Wi-Fi πρόσβασης βρίσκονται πλέον σχεδόν παντού, όπως σε καφετέριες, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα κτλ.

Σε ό,τι αφορά τα μειονεκτήματα των φορητών υπολογιστών, ένα από τα κυριότερα είναι το σχετικά υψηλό κόστος κτήσης τους, αν και οι τιμές έχουν μειωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν. Είναι γεγονός πως με τα χρήματα που θα δαπανήσετε για την αγορά ενός laptop, έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε έναν desktop υπολογιστή με σαφώς ανώτερα τεχνικά χαρακτηριστικά και, άρα, υψηλότερη απόδοση. Η αλήθεια είναι πως τα συστατικά μέρη ενός φορητού υπολογιστή είναι αρκετά πιο ευαίσθητα σε σύγκριση με εκείνα ενός επιτραπέζιου, ενώ ακόμη και τα ισχυρά laptop που προορίζονται για gaming δεν μπορούν να συγκριθούν με τους desktop υπολογιστές που έχουν σχεδιαστεί για ασύγκριτη εμπειρία gaming.

Συνεχίζοντας, σε αντίθεση με τους επιτραπέζιους υπολογιστές, ένα laptop εμφανίζει σημαντικούς περιορισμούς σχετικά με την αναβάθμισή του. Συνήθως, τα μέρη ενός φορητού υπολογιστή που μπορούν να αντικατασταθούν, είναι η μνήμη RAM και ο σκληρός δίσκος. Δυστυχώς, η αναβάθμιση της κάρτας γραφικών δεν είναι διαθέσιμη στα περισσότερα laptop, αν και υπάρχουν ορισμένα μοντέλα που επιτρέπουν την αντικατάσταση της κάρτας γραφικών. Αν είναι αναγκαίο να αντικατασταθούν επιπρόσθετα μέρη του laptop σας, όπως ο επεξεργαστής ή ο οπτικός δίσκος, τότε συστήνεται να έρθετε σε επαφή με έναν πεπειραμένο τεχνικό.

Παράλληλα, ένα πρόβλημα που συναντάται στα laptop, είναι ότι πολλές φορές δεν είναι συμβατά με άλλα λειτουργικά συστήματα, παρά μόνο με όσα είναι ήδη προεγκατεστημένα σε αυτά. Έτσι, διαπιστώνουμε ότι οι κατασκευαστές laptop σπάνια υποστηρίζουν άλλες «οικογένειες» λειτουργικών συστημάτων, με αποτέλεσμα τα μοντέλα τους να παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερη συμβατότητα σε σύγκριση με τους desktop υπολογιστές.

Κατόπιν, η ποιότητα και η ευχρηστία των ενσωματωμένων συστατικών μερών των laptop κινούνται συνήθως σε χαμηλότερα επίπεδα. Έτσι, βλέπουμε τα πληκτρολόγια των φορητών υπολογιστών να διαθέτουν λιγότερα πλήκτρα σε σύγκριση με εκείνα των επιτραπέζιων υπολογιστών, με το μέγεθος των πλήκτρων να είναι πολλές φορές μικρό και μη βολικό για ορισμένους χρήστες. Επίσης, το touchpad κρίνεται ακατάλληλο για πολλούς χρήστες, αλλά πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης κανονικού ποντικιού. Επιπλέον, η οθόνη ενός laptop έχει μικρότερο μέγεθος, αφού ο στόχος είναι η φορητότητα, με την ανάλυση της οθόνης και τα χρώματα να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις οθόνες για υπολογιστές desktop. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι όλα αυτά τα μειονεκτήματα των laptop μπορούν εύκολα να αντισταθμιστούν μέσω της σύνδεσης εξωτερικών μονάδων (οθόνης, πληκτρολογίου, ποντικιού κτλ.), αλλά αυτή η κίνηση συνεπάγεται ακόμη περισσότερες δαπάνες και περιορίζει τον φορητό χαρακτήρα ενός laptop.

Τέλος, ένα ακόμη μειονέκτημα των φορητών υπολογιστών είναι οι αυξημένες πιθανότητες βλάβης και φθοράς σε σύγκριση με τους desktop υπολογιστές. Είναι γεγονός πως το laptop μπορεί να μας πέσει από τα χέρια με αποτέλεσμα να σπάσει κάποιο ζωτικό μέρος του, όπως η οθόνη. Επίσης, ενδέχεται να χυθεί κάποιο υγρό στο πληκτρολόγιο με συνέπεια να μην λειτουργεί πια αυτό. Επομένως, λόγω της ευαισθησίας των laptop, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση τους.

Στον αντίποδα, ένας desktop υπολογιστής έχει χαμηλότερο κόστος κτήσης από ένα laptop, αποτελώντας ένα πλήρως εξοπλισμένο υπολογιστή που διαθέτει υψηλής ευκρίνειας και ανάλυσης οθόνη, καθώς και υψηλής ποιότητας και λειτουργικότητας εξωτερικές συσκευές, όπως πληκτρολόγιο ή ποντίκι.

Την ίδια ώρα, ένας desktop υπολογιστής δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις διαστάσεις, γεγονός που του επιτρέπει να διαθέτει ό,τι πιο προηγμένο όσον αφορά τα χαρακτηριστικά και την απόδοση. Επομένως, η ισχύς και η απόδοση ενός desktop pc του δίνουν τη δυνατότητα να φέρνει εις πέρας ακόμη και τις πιο απαιτητικές εργασίες, όπως τα γραφικά των παιχνιδιών, τις τρισδιάστατες σχεδιάσεις κτλ. Επιπλέον, ένας desktop υπολογιστής δεν έχει κανέναν περιορισμό σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του, οπότε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κομμάτια που πλέον δεν σας καλύπτουν με εξελιγμένα και σύγχρονα. Πέραν τούτου, το κόστος της επισκευής ή της αντικατάστασης μίας ελαττωματικής, για παράδειγμα, κάρτας γραφικών είναι πολύ χαμηλότερο στον desktop υπολογιστή, όπως επίσης και εκείνο για την αντικατάσταση ενός πληκτρολογίου.

Ακόμη, το εκπληκτικό με ένα desktop pc είναι ότι μπορείτε να το συνθέσετε σύμφωνα με τις δικές ανάγκες και απαιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να το «χτίσετε» εξ αρχής προσθέτοντας κομμάτια της επιλογής σας και περιορίζοντας το συνολικό κόστος. Επομένως, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε το επιθυμητό για εσάς λειτουργικό σύστημα, τον επεξεργαστή, την κάρτα γραφικών, τη μνήμη κτλ.

Σε ό,τι αφορά τα τρωτά σημεία ενός desktop υπολογιστή, ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται η έλλειψη φορητότητας, αφού η μεταφορά από ένα χώρο σε έναν άλλο, πόσω μάλλον από ένα σπίτι σε ένα άλλο, είναι δυσχερής. Επιπλέον, η συνδεσιμότητα εξωτερικών συσκευών είναι πάντοτε υποχρεωτική σε έναν desktop υπολογιστή, γεγονός που σας αναγκάζει να μπλεχτείτε με πολλά καλώδια, δεδομένου ότι θα κληθείτε να συνδέσετε ξεχωριστά την οθόνη, το πληκτρολόγιο, το ποντίκι, τα ηχεία κτλ.

Τέλος, στον επιτραπέζιο υπολογιστή δεν συναντάμε την παρουσία μπαταρίας, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να λειτουργήσει αυτόνομα μόνο με την ύπαρξη UPS και για μικρό χρονικό διάστημα. Συν τοις άλλοις, το UPS είναι ξεχωριστή μονάδα, αλλά η παρουσία του είναι επιθυμητή για το καλό του υπολογιστή σας.

Συνοψίζοντας, αν συγκρίνετε προσεχτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενός laptop και ενός desktop υπολογιστή, θα είστε σε θέση να προβείτε στην καλύτερη δυνατή επιλογή για την περίπτωσή σας.

View ratings
Rate this article

Revisions

Tags: , , ,