Η εξέλιξη του ρολογιού. Απαραίτητο αξεσουάρ ή κόσμημα;

Η εποχή που ο άνθρωπος άρχισε να μετρά ουσιαστικά το χρόνο στην καθημερινότητά του και η χρονολογία που εφευρέθηκε το πρώτο ρολόι, δεν έχει ιστορικά εξακριβωθεί. Άλλωστε ο σχολαστικός υπολογισμός του χρόνου στη διάρκεια της ημέρας, αποτελεί χαρακτηριστικό του τρόπου ζωής των σύγχρονων κοινωνιών, με τις αναγκαιότητες που αυτός δημιουργεί.

Γύρω στο 3.000 π.Χ. οι Σουμέριοι παρατηρώντας το χρόνο κύλισης του νερού, μετρούν το χρόνο. Περίπου τρεις αιώνες αργότερα, οι Κινέζοι κατασκευάζουν τα πρώτα ηλιακά ρολόγια. Χρησιμοποιείται ένα δοκάρι πάνω σε μια διαιρεμένη σε ίσα διαστήματα επιφάνεια. Ο χρόνος υπολογίζεται βάση της σκιάς. Ωστόσο παρουσιάζεται πρόβλημα δυσλειτουργίας, όταν η ηλιοφάνεια δεν είναι επαρκής. Στη χαραυγή της επόμενης χιλιετίας, οι Βαβυλώνιοι ανακαλύπτουν το εξηνταδικό σύστημα χρονομέτρησης, που κατά κάποιο τρόπο αποτέλεσε τη βάση του σύγχρονου δωδεκαδικού. Γύρω στο 1500 π.Χ. συναντώνται οι πρώτες κλεψύδρες, με νερό και άμμο, στην Αίγυπτο.

oozooΦυσικά το λίκνο των αρχαίων πολιτισμών, ο ελληνικός κόσμος δε θα μπορούσε να λείψει από αυτή τη διαδικασία. Τον 6ο π.Χ. αιώνα ο Θαλής ο Μιλήσιος παρατηρεί τις ηλιακές εκλείψεις. Ο μαθητής του ο Αναξίμανδρος κατασκευάζει ηλιακά ρολόγια και το 380 π.Χ. ο Πλάτων μια σύνθετη κλεψύδρα νερού. Σχεδόν έναν αιώνα μετά ο Κτησίβιος ανακαλύπτει το υδραυλικό ρολόι. Την ίδια εποχή ο Αρχιμήδης εξελίσσει μια μορφή μηχανικού.

Τους επόμενους αιώνες κατασκευάζονται σε διαφορετικές χώρες, ποικίλοι τύποι ρολογιών. Την αναγεννησιακή περίοδο μεγάλα μηχανικά ρολόγια με γρανάζια συναντώνται σε ναούς και δημόσια κτίρια. Ακολουθούν τα επιτραπέζια, αυτά του τοίχου  και της τσέπης. Τα παλαιά χρόνια χρήση ρολογιού τσέπης, ιδίως του χρυσού, προσέδιδε και αριστοκρατικό στυλ. Βέβαια αργότερα εκλαϊκεύτηκε.

Τα ρολόγια χειρός έχουν μια σχετικά σύντομη ιστορία. Έχουν εφευρεθεί σχεδόν έναν αιώνα πριν. Ανέκαθεν ήταν φημισμένα ήταν τα ελβετικά. (Ποιος δεν έχει ακούσει την έκφραση։ «λειτουργεί σαν ελβετικό ρολόι»). Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας μπήκαν δυναμικά στην παγκόσμια αγορά και τα ιαπωνικά. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε η κατασκευή και χρήση των ψηφιακών ρολογιών.

Με τη βιομηχανική επανάσταση το ρολόι έγινε απαραίτητο, για να παρακολουθεί κανείς την εργασία του και να ρυθμίζει το χρόνο του. Στις παλαιότερες εποχές, στην αγροτική κοινωνία, με την απουσία του ηλεκτρισμού, η δουλειά ξεκινούσε με την ανατολή του ηλίου και τελείωνε με το ηλιοβασίλεμα. Μετά και την καθιέρωση των ωραρίων εργασίας, η μέτρηση του ημερήσιου χρόνου κατέστη αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.

Συχνά όμως ήταν και ένα στοιχείο χαρακτηρισμού του τρόπου και ύφους ντυσίματος. Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκε ο ανταγωνισμός για το καλύτερο ντιζάιν, τόσο σε ανδρικά όσο και σε γυναικεία μοντέλα. Οι παλαιότεροι θυμόμαστε και τη διαφήμιση ενός ρολογιού που κατέληγε ως εξής։ «Φοριέται και στο δεξί (χέρι). Σαν κόσμημα». Βέβαια αρκετά νωρίτερα από την εμφάνιση στην ελληνική αγορά των ρολογιών «oozoo». Σήμερα, συχνά θεωρείται κόσμημα, αφού η ώρα εμφανίζεται στα κινητά, τα tablets, καθώς και σχεδόν σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Σε μια κοινωνία που οι συνθήκες μεταβάλλονται διαρκώς και οι απαιτήσεις γίνονται πιο περίπλοκες, το ντιζάιν και η εμφάνιση παίζουν σημαντικό ρόλο στις κοσμικές συνευρέσεις, την εργασία και γενικότερα στην αποδοχή του ατόμου στον περίγυρο.

Πηγή:Verorama.gr

View ratings
Rate this article

Revisions

  • Ιούνιος 8, 2017 @ 07:31:53 [Τρέχουσα αναθεώρηση] by Χρήστος - Αναστάσιος Κωστούρος
  • Ιούνιος 8, 2017 @ 07:31:18 by Χρήστος - Αναστάσιος Κωστούρος