Η μαγεία των τηλεκατευθυνόμενων

Κάθε έφηβος με πάθος του τη φυσική τα θεωρεί το πιο τέλειο δώρο, ενώ κάθε gadgetάκιας - όποιας ηλικίας- παρακολουθεί με τρέλα τις εξελίξεις στο χώρο. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι «κοινοί θνητοί» θαυμάζουμε με το στόμα ανοιχτό, απορώντας πώς κινούνται και ποιες αρχές της φυσικής ισχύουν στην περίπτωσή τους. Ο λόγος για τα τηλεκατευθυνόμενα κάθε είδους, που στο χώρο των ειδημόνων είναι γνωστά με τα δύο γράμματα Rc models - ως συντομογραφία του radio control.

 

τηλεκατευθυνομενα αεροπλανα

 

Οι πιο αγαπημένοι εκπρόσωποι του είδους είναι αναμφίβολα τα rc planes, τα τηλεκατευθυνόμενα δηλαδή αεροπλάνα ή αλλιώς αερομοντέλα. Αποτελούν (μαζί με το πιο σύγχρονο τέκνο της τεχνολογίας, τα drones) την ελίτ του μοντελισμού και την ενσάρκωση της τελευταίας τεχνολογίας στο χόμπι αυτό. Αν είστε τυχερός/ή, μπορεί να βρεθείτε σε κάποιο λόφο της Αττικής κάποιο κυριακάτικο πρωινό και να απολαύσετε τις θεαματικές πτήσεις και τους ελιγμούς των μυημένων στα κόλπα.

Μπορεί να σας φαίνεται εξωπραγματικό, αλλά η τεχνολογία των rc, των τηλεκατευθυνόμενων δηλαδή, είναι σχετικά απλή και εύκολα κατανοητή. Θα σας φανεί περίεργο, αλλά το μυστικό εντοπίζεται στη συντονισμένη λειτουργία τριών μόνο εξαρτημάτων:

  • του πομπού: Δεν είναι τίποτα άλλο από ένα είδος ασυρμάτου, που εκπέμπει ραδιοκύματα συγκεκριμένης συχνότητας, τα οποία μεταδίδονται από την κεραία του στην κεραία του δέκτη. Τα ραδιοκύματα αυτά φτάνουν μέχρι μια συγκεκριμένη απόσταση, που ονομάζεται εμβέλεια. Οι πομποί του εμπορίου καλύπτουν μια περιοχή συχνοτήτων που αρχίζει από τους 26 μεγακύκλους και φτάνει μέχρι τους 28. Όταν λέμε συχνότητα αναφερόμαστε στην ταχύτητα με την οποία ταλαντώνεται το ραδιοκύμα που εκπέμπει ο πομπός ανά δευτερόλεπτο.
  • του δέκτη: Βρίσκεται τοποθετημένος στο κεντρικό σώμα του μοντέλου και διαθέτει μια εξωτερική κεραία. Από τη στιγμή που ανιχνεύσει και δεχτεί τα κύματα που στέλνονται από τον πομπό, τα στέλνει στο τρίτο εξάρτημα που βρίσκεται και αυτό στο εσωτερικού του σώματος του μοντέλου, στο σερβομηχανισμό δηλαδή. Για να επιτευχθεί η ανίχνευση των ραδιοκυμάτων, θα πρέπει ο δέκτης να είναι απόλυτα συντονισμένος στη συχνότητα εκπομπής ραδιοκυμάτων του πομπού. Τη στιγμή που ο δέκτης «πιάσει» ένα σταλμένο ραδιοκύμα, μεταβάλλεται η ένταση του ρεύματος που χρησιμοποιεί και αυτή η μεταβολή του ενεργοποιεί αυτομάτως το ριλέ, ένα τηλεδιακόπτη που βρίσκεται στο σερβομηχανισμό.
  • και του σερβομηχανισμού: Είναι το εξάρτημα εκείνο που μετατρέπει τα ραδιοκύματα σε μηχανική κίνηση. Από τη στιγμή που γίνει η ενεργοποίηση του ριλέ, προκαλείται η μηχανική κίνηση (όποιας μορφής προϋποθέτει το συγκεκριμένο μοντέλο, μπρος- πίσω, αριστερά- δεξιά) της ντίζας, η οποία είναι συνδεδεμένη με το σερβομηχανισμό.

Τα τρία αυτά εξαρτήματα και η μεταξύ τους σχέση είναι αυτή που αποτελεί τη βάση λειτουργίας του rc: ο δέκτης μέσω του χειριστηρίου στέλνει τις εντολές με τη μορφή ραδιοκυμάτων στο τηλεκατευθυνόμενο μοντέλο, αυτές προσλαμβάνονται από το δέκτη και μέσω το ζεύγους «δέκτης- σερβομηχανισμός» μεταφράζονται σε κίνηση. Με την εξέλιξη των rc models, τα συστήματα ναι μεν στη λογική τους παρέμειναν τα ίδια, απέκτησαν, όμως, σταδιακά μια πιο πολυσύνθετη δομή περιλαμβάνοντας πλέον όχι μόνο έναν αλλά και δυο και τρεις (ίσως και τέσσερις και περισσότερους) σερβομηχανισμούς.

View ratings
Rate this article

Revisions