Μαθαίνοντας Οδήγηση στη Σχολή Οδηγών

Οι σχολές οδηγών έχουν κατορθώσει να διατηρούν τη δημοφιλία τους σταθερά σε υψηλά επίπεδα, ενώ κάθε υποψήφιος οδηγός επιθυμεί να μάθει περισσότερα πράγματα σχετικά με τις σχολές οδηγών που έχουν κινήσει το ενδιαφέρον του. Σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων ανήκουν οι νέοι που ανυπομονούν να αδράξουν την ευκαιρία, όταν ενηλικιωθούν, να πιάσουν τιμόνι στα χέρια τους, με τους ανήσυχους γονείς να αναζητούν τις καλύτερες σχολές για να στείλουν τα παιδιά τους. Οι ημέρες που οι γονείς συνήθιζαν να πηγαίνουν με τα παιδιά τους στα ήσυχα προάστια, με σκοπό να τα μυήσουν στις βασικές αρχές της οδήγησης, φαίνεται να έχουν παρέλθει λόγω περιορισμένου χρόνου και βεβαρημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων. Έτσι, χάρη στην πληθώρα των διαθέσιμων σχολών οδηγών, οι γονείς που επιθυμούν τα παιδιά τους να αποκτήσουν πρωτίστως οδηγική συνείδηση, έχουν έναν μεγάλο «σύμμαχο» στη διάθεσή τους. Δεν χωρά αμφισβήτηση πως οι σχολές οδηγών μπορούν να βοηθήσουν τους νέους οδηγούς να γίνουν πιο ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά τις τεχνικές της ασφαλούς οδήγησης.

σήματα οδήγησης

Η αξιοπιστία των σχολών οδηγών

Οι σχολές οδηγών επιμελούνται των πάντων που έχουν να κάνουν με την οδήγηση, από την παροχή θεωρητικής κατάρτισης για τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου μέχρι την αμυντική οδήγηση. Η θετική πλευρά της προσχώρησης σε μία σχολή οδηγών είναι ότι, εξερχόμενοι από αυτήν, οι μέλλοντες οδηγοί ελαχιστοποιούν το ενδεχόμενο λήψης κλήσεων και προστίμων για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, αφού θα έχουν εντρυφήσει στην οδική αγωγή. Ωστόσο, το ερώτημα είναι πως μπορεί κάποιος να εντοπίσει μία πραγματικά καλή σχολή οδηγών. Να έχετε πάντοτε κατά νου ότι οι καλύτερες σχολές οδηγών είναι εκείνες που συστήνονται από φίλους, γνωστούς και συγγενείς.

άλλα σήματα οδήγησης

Πόσο καλά γνωρίζετε τη σχολή σας;

Ακόμη και μετά την επιλογή μίας σχολής οδηγών υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι που δεν πρέπει να παραβλέπονται και οι οποίες ενδέχεται να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε αν μία σχολή είναι κατάλληλη για εσάς. Ο δάσκαλος οδήγησης πρέπει να αποτελεί το επίκεντρο της προσοχής σας, διευκρινίζοντας το επίπεδο της εμπειρίας του. Ο δάσκαλος οδήγησης οφείλει να είναι σε θέση να προσφέρει συνδυασμένη εκπαιδευτική καθοδήγηση, η οποία θα περιλαμβάνει τόσο θεωρητική όσο και πρακτική εκπαίδευση. Σε αυτό το πλαίσιο ζητήστε πληροφορίες γύρω από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται, την ηλικία τους και αν η σχολή οδηγών παρέχει τη δυνατότητας παραλαβής του μαθητή από κάποιο σημείο που τον εξυπηρετεί.

καθηγητής και μαθήτρια στην οδήγηση

Αμυντική οδήγηση

Σε αυτό το πλαίσιο θα διδαχθείτε πώς να προετοιμάσετε τόσο τον εαυτό σας όσο και το όχημά σας για ασφαλή οδήγηση. Αυτό αφορά κάθε μορφή οδήγησης, είτε πρόκειται για ερασιτεχνικό δίπλωμα είτε για επαγγελματικό. Το προσωπικό της σχολής οδηγών θα σας διδάξει πώς να οδηγείτε αμυντικά, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της χρήσης της ζώνης ασφαλείας και των αερόσακων. Επίσης, θα διδαχθείτε πώς να προσέχετε τους πεζούς και τα υπόλοιπα οχήματα στο δρόμο, καθώς πολλοί οδηγοί τείνουν να τους αγνοούν ή παραμελούν, προκαλώντας ανεπιθύμητα τροχαία αυτοκίνητα. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να εγγραφείτε σε μία σχολή οδηγών για ένα συγκεκριμένο σκοπό, θα χρειαστεί να επισκεφτείτε διάφορες σχολές οδηγών ώστε να καταλήξετε σε εκείνη που ανταποκρίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό στις ανάγκες και απαιτήσεις σας.

Διαδικτυακά μαθήματα

Παράλληλα, υπάρχουν σχολές οδηγών με διαδικτυακή παρουσία όπου μπορεί κανείς εύκολα να εγγραφεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να περιηγηθείτε στο διαδίκτυο και να αναζητήσετε τη σχολή οδηγών που σας ταιριάζει καλύτερα. Αυτές οι σχολές παρέχουν ποιοτικά μαθήματα για ασφαλή οδήγηση τόσο από άποψη περιεχομένου όσο και από άποψη φιλικότητας του περιβάλλοντος προς το διαδικτυακό χρήστη. Πολλοί άνθρωποι παρακολουθούν αυτά τα καλά δομημένα μαθήματα που περιλαμβάνουν κείμενο, βίντεο και κινούμενα σχέδια, επενδύοντας στην ατομική τους βελτίωση ως οδηγοί με έναν ενδιαφέροντα και διαδραστικό τρόπο. Τα μαθήματα αυτά καλύπτουν τα πάντα από τους παραδοσιακούς κανόνες ασφαλούς οδήγησης μέχρι συγκεκριμένους κανόνες και κανονισμούς, όπως τα όρια ταχύτητας κτλ.

Πότε είναι όμως η κατάλληλη στιγμή για να εγγραφεί κανείς σε μία σχολή οδηγών; Η απόκτηση διπλώματος οδήγησης είναι ένα ζήτημα που λίγο έως πολύ θα απασχολήσει όλους μας σε κάποιο στάδιο της ζωής μας. Αν πρόκειται για έφηβο που πλησιάζει στην ενηλικίωση του, τότε λογικά θα υπάρχει κάποιος ενθουσιασμός για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης και, άρα, του πρώτου του αυτοκινήτου. Αν πάλι μιλάμε για μία γυναίκα γύρω στα τριάντα, τότε ίσως επιθυμεί να κάνει ένα δώρο στον εαυτό της, προβαίνοντας σε μία κίνηση που κάποτε δεν την απασχολούσε για προσωπικούς λόγους.

Κατά πάσα πιθανότητα, ένας έφηβος θα έχει ήδη μυηθεί από τον πατέρα του, προτού σπεύσει σε κάποια σχολή οδηγών, στις βασικές αρχές που διέπουν την οδήγηση ενός αυτοκινήτου και θα ξέρει πώς να οδηγήσει ένα όχημα, αλλά η αλήθεια είναι πως για να βγει στους πολυσύχναστους δρόμους των αστικών κέντρων, είναι αναγκαίο να λάβει την απαιτούμενη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση που μόνο μία σχολή οδηγών εξασφαλίζει. Με άλλα λόγια, πέρα από το προφανές, που δεν είναι άλλο από την έκδοση διπλώματος οδήγησης, οι άνθρωποι εγγράφονται σε σχολές οδηγών για να μάθουν πραγματικά να οδηγούν με ασφάλεια και να αποκτήσουν οδηγική συνείδηση, δίχως να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των άλλων όταν οδηγούν.

Ασφαλής Οδήγηση

Ο όρος «σχολή οδηγών» δεν πρέπει να προξενεί προβληματισμό και απογοήτευση στους επίδοξους οδηγούς και να συνδυάζεται με έννοιες όπως η αποστήθιση και η εξέταση. Η εκμάθηση οδήγησης δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από την εκμάθηση ποδηλάτου, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες αρχές και τεχνικές που πρέπει να κατέχει κανείς. Τα πάντα στην οδήγηση σχετίζονται με την επανάληψη και την εξάσκηση, ενώ, υπό την επίβλεψη του ειδικού διδάσκοντος, κάθε φορά θα μπορείτε να πραγματοποιείτε βήματα βελτίωσης και θα αποκτάτε όλο και περισσότερη οδηγική εμπειρία. Αυτό με τη σειρά του είναι που κάνει έναν καταρτισμένο οδηγό να ξεχωρίζει από τον ερασιτέχνη και άπειρο. Η επίβλεψη ενός ειδικού βοηθά τον μαθητή να συνειδητοποιεί τα σφάλματά του και να μαθαίνει από αυτόν τι πρέπει να αποφεύγει.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραπάνω παραμέτρους, θα έχετε τη δυνατότητα να εγγραφείτε στις σχολές οδηγών που θα ικανοποιήσουν τις «τετράτροχες» επιθυμίες σας. Την ίδια ώρα, οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις και η απόσταση από τη σχολή οδηγών αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο κατά την επιλογή σας. Αφού ολοκληρώσετε τα πρακτικά μαθήματα οδήγησης και αποκτήσετε την άδεια οδήγησής σας, συστήνεται να αρχίσετε να εξασκήστε μόνοι σας ή με την παρουσία κάποιου ατόμου που εμπιστεύεστε σε περιοχές με χαμηλή κυκλοφορία, ώστε να εξοικειωθείτε με όλη τη μεθοδολογία. Αν ολοκληρώσετε αυτό το στάδιο, μπορείτε να προχωρήσετε σε περιοχές με υψηλότερη κυκλοφορία. Να θυμάστε πάντα πως η εξάσκηση είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για τη βελτίωση στην οδήγηση.

View ratings
Rate this article

Revisions

Tags: , , ,