Ξύλινα ή μεταλλικά έπιπλα: τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους

Τόσο τα ξύλινα όσο και τα μεταλλικά έπιπλα χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για την επίπλωση όλων των σπιτιών και η κάθε κατηγορία έχει τις δικές της αισθητικές ιδιαιτερότητες. Τα μεταλλικά έπιπλα με τις απέριττες γραμμές τους και το βιομηχανικό στυλ τους κοσμούν συνήθως μοντέρνα σαλόνια, ενώ τα ξύλινα έπιπλα, ειδικά όταν έχουν σχεδιαστεί με πιο περίτεχνο στυλ, επιλέγονται συνήθως για σαλόνια σε πιο κλασικές γραμμές. Η συνύπαρξη των υλικών στη βιομηχανία επίπλου συνδέεται με το γεγονός ότι το καθένα έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα και επομένως εναπόκειται στον καταναλωτή να αποφασίσει ποιο του ταιριάζει καλύτερα ανάλογα με τις ανάγκες και τα γούστα του.

ξυλινα επιπλα

Τα ξύλινα έπιπλα, είτε είναι παιδικά έπιπλα, τραπεζαρίες, γραφεία, καρέκλες ή κρεβατοκάμαρες γοητεύουν με την αυθεντικότητά τους, την αρμονία τους με το φυσικό περιβάλλον και το γόητρο που τα συνοδεύει. Επιπλέον, το αισθητικό τους αποτέλεσμα ταιριάζει σε διάφορα σαλόνια και διαθέτουν ως προς αυτό μεγάλη προσαρμοστικότητα. Έτσι, ενώ μεταλλικά έπιπλα είναι δύσκολο να φαίνονται ταιριαστά σε κλασικά σαλόνια, το αντίθετο δεν ισχύει, αφού με τον κατάλληλο σχεδιασμό ξύλινα έπιπλα μπορούν να βρουν τη θέση τους σε σαλόνια με μοντέρνο στυλ. Σχετικά με το υλικό, το ξύλο είναι κακός αγωγός της θερμότητας και έτσι δεν ψύχεται εύκολα το χειμώνα ούτε θερμαίνεται σε υπερβολικό βαθμό το καλοκαίρι, ενώ η δυνατότητά του να απορροφά τον ήχο συμβάλλει στην ηχομόνωση του σπιτιού. Επιπλέον, το ξύλο είναι κακός αγωγός του ηλεκτρισμού, άρα η χρήση του μειώνει και τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, ενώ δημιουργεί ελαφριές κατασκευές που μπορούν να μετακινηθούν σχετικά εύκολα. Από την άλλη, τα ξύλινα έπιπλα είναι τα πρώτα που καταστρέφονται σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλης καταστροφής, ενώ είναι γενικά ευπαθή στη φθορά και στις καιρικές συνθήκες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως τα ξύλινα έπιπλα είναι καταδικασμένα σε καταστροφή, χρειάζονται όμως μια παραπάνω φροντίδα και προσοχή. Φυσικά, δεν μπορεί να αγνοηθεί και το γεγονός πως τα ξύλινα έπιπλα, έχουν ένα υψηλό κόστος.

Τα μεταλλικά έπιπλα μπορούν να βαφτούν σε οποιοδήποτε χρώμα χωρίς περιορισμούς και να δώσουν έτσι μια ιδιαίτερη νότα στη διακόσμηση. Χρησιμοποιούνται κυρίως στις κρεβατοκάμαρες και το γραφείο, όπου προσδίδουν πρωτοτυπία και εκπλήσσουν με την ανανεωτική τους αύρα. Το βασικότερό τους όμως πλεονέκτημα είναι πως κοστίζουν πολύ φθηνότερα από τα ξύλινα έπιπλα, αφού και το υλικό τους δεν είναι τόσο ακριβό αλλά και η διαδικασία κατασκευής τους είναι απλούστερη. Όμως, το μέταλλο ως υλικό είναι καλός αγωγός τόσο της θερμότητας όσο και του ηλεκτρισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μεταλλικά έπιπλα το καλοκαίρι να γίνονται ιδιαίτερα θερμά και το χειμώνα ψυχρά, ενώ δεν είναι ασήμαντος και ο κίνδυνος για ηλεκτροπληξία.

Σε κάθε περίπτωση, ο βασικός παράγοντας που ωθεί κάποιον να διαλέξει το ένα ή το άλλο είδος επίπλου είναι το στυλ του χώρου που θέλει να επιπλώσει. Γι’ αυτό το λόγο τα δύο είδη δεν ανταγωνίζονται το ένα το άλλο, αλλά αντιθέτως απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό ή σε ένα κοινό που θέλει να τολμήσει και να συνδυάσει το αισθητικό αποτέλεσμα και των δύο σε ένα αρμονικό σύνολο.

Δείτε περισσότερα έπιπλα στο www.konstantaras.net

View ratings
Rate this article

Revisions