Ξύλινα και μεταλλικά έπιπλα: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τόσο τα ξύλινα όσο και τα μεταλλικά έπιπλα χρησιμοποιούνται ευρέως για την επίπλωση κάθε σπιτιού και η κάθε κατηγορία έχει τις δικές της αισθητικές ιδιαιτερότητες. Τα μεταλλικά έπιπλα με τις βιομηχανικές και λιτές γραμμές τους κοσμούν συνήθως μοντέρνα σαλόνια, ενώ τα ξύλινα έπιπλα, ειδικά όταν έχουν σχεδιαστεί με πιο βαριές γραμμές και περίτεχνο στυλ, επιλέγονται συνήθως για τα κλασικά σαλόνια. Η συνύπαρξη των δύο στυλ και υλικών στη βιομηχανία επίπλου συνδέεται με το γεγονός ότι το καθένα έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα και επομένως εναπόκειται στον καταναλωτή να αποφασίσει ποιο του ταιριάζει καλύτερα ανάλογα με τις ανάγκες και την αισθητική του.
trapezakiservitoros_anixto_1-Sofa.gr
Τα ξύλινα έπιπλα, είτε είναι τραπεζαρία, γραφείο, καρέκλα, κρεβατοκάμαρα ή μπουφές, γοητεύουν με την αυθεντικότητά τους, την αρμονία τους με το φυσικό περιβάλλον και το γόητρο που τα περιβάλλει. Παράλληλα, το αισθητικό τους αποτέλεσμα μπορεί να ταιριάζει ευκολότερα από τα μεταλλικά έπιπλα σε πολλά στυλ σαλονιών. Έτσι, ενώ μεταλλικά έπιπλα είναι δύσκολο να φαίνονται ταιριαστά σε κλασικά σαλόνια, το αντίθετο δεν ισχύει, αφού με τον κατάλληλο σχεδιασμό ξύλινα έπιπλα μπορούν να βρουν τη θέση τους σε μοντέρνα σαλόνια. Όσον αφορά στο υλικό, το ξύλο είναι κακός αγωγός της θερμότητας και έτσι δεν ψύχεται εύκολα το χειμώνα ούτε θερμαίνεται υπερβολικά το καλοκαίρι, ενώ η δυνατότητά του να απορροφά τον ήχο συμβάλλει στη μείωση του θορύβου μέσα στο σπίτι. Επίσης, είναι κακός αγωγός του ηλεκτρισμού, άρα μειώνεται και ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας, ενώ δημιουργεί σχετικά ελαφριές κατασκευές που μπορούν να μετακινηθούν.
Από την άλλη, τα ξύλινα έπιπλα είναι τα πρώτα που καταστρέφονται σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλης καταστροφής, ενώ είναι γενικά ευπαθή αφού φθείρονται εύκολα τόσο κατά τη μεταφορά όσο και από τις καιρικές συνθήκες, όπως την υγρασία και τη ζέστη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως τα ξύλινα έπιπλα είναι καταδικασμένα σε φθορά και καταστροφή, αφού με λίγη παραπάνω φροντίδα και προσοχή μπορούν να παραμείνουν αναλλοίωτα για πολλά χρόνια σαν καινούρια. Φυσικά δεν μπορεί να παραβλεφθεί και το γεγονός πως τα ξύλινα έπιπλα, ιδιαίτερα αυτά που είναι κατασκευασμένα από μασίφ ξύλο, αν και είναι αθάνατα, κοστίζουν αρκετά ακριβά και γι’ αυτό κάποιος θα το σκεφτεί πολύ πριν τα αγοράσει.
trapezaki_smile-sofa.gr
Τα μεταλλικά έπιπλα έχουν το αισθητικό πλεονέκτημα πως μπορούν να βαφτούν σε οποιοδήποτε χρώμα χωρίς περιορισμούς και να δώσουν έτσι μια ιδιαίτερη νότα στο στυλ της διακόσμησης. Χρησιμοποιούνται κυρίως στις κρεβατοκάμαρες και το γραφείο, όπου προσδίδουν πρωτοτυπία και εκπλήσσουν με την ανανεωτική τους διάθεση. Το βασικότερό τους όμως πλεονέκτημα είναι πως κοστίζουν πολύ φθηνότερα από τα ξύλινα έπιπλα, αφού και το υλικό τους δεν είναι τόσο ακριβό αλλά και η διαδικασία κατασκευής τους είναι ευκολότερη.
Όμως, το μέταλλο ως υλικό είναι καλός αγωγός τόσο της θερμότητας όσο και του ηλεκτρισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μεταλλικά έπιπλα το καλοκαίρι να γίνονται ιδιαίτερα θερμά και το χειμώνα ψυχρά, ενώ δεν είναι αμελητέος και ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
Σε κάθε περίπτωση η πράξη έχει αποδείξει πως ο βασικός παράγοντας που ωθεί κάποιον να διαλέξει το ένα ή το άλλο είδος επίπλου είναι το στυλ του χώρου που θέλει να επιπλώσει. Γι’ αυτό το λόγο τα δύο είδη δεν ανταγωνίζονται το ένα το άλλο στην αγορά, αλλά αντίθετα απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό ή σε ένα κοινό που θέλει να τολμήσει και να συνδυάσει το αισθητικό αποτέλεσμα και των δύο σε ένα αρμονικό σύνολο.

View ratings
Rate this article

Revisions