Πράγματα που κερδίζεις αν ταξιδεύεις μόνος

Στην Ελλάδα δεν είναι πολύ διαδεδομένο, όμως στο εξωτερικό αποτελεί ιδιαίτερα κοινή πρακτική το να ταξιδεύει κανείς μόνος. Συχνά, γίνεται ως επιλογή ανάγκης, αν οι άδειές σου δεν συμπίπτουν με αυτές των φίλων ή του συντρόφου σου ή αν κανείς από την παρέα σου δε θέλει να επισκεφθεί ένα μέρος που θες εσύ. Όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος επιλέγει να ταξιδέψει μόνος, επειδή αυτό ακριβώς θέλει. Οι μοναχικοί ταξιδιώτες δεν είναι άνθρωποι αξιολύπητοι χωρίς ανθρώπους να τους αγαπούν και να μοιράζονται στιγμές μαζί τους. Είναι άνθρωποι απλά που θέλουν χρόνο με τον εαυτό τους.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, μέσα στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας οι στιγμές που μπορούμε να περάσουμε με τον εαυτό μας και να χαλαρώσουμε είναι πολύ λίγες αν όχι μηδενικές. Συνήθως, τον ελεύθερό μας χρόνο τον περνάμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και έτσι σιγά σιγά χάνουμε την επαφή με το σημαντικότερό μας σύντροφο που θα μας ακολουθεί για μια ζωή, τον εαυτό μας. Ένα ταξίδι που θα κάνουμε μόνοι μας θα μας βοηθήσει να έρθουμε ξανά σε επαφή μαζί του, να αφιερώσουμε χρόνο στα όνειρα, τις προσδοκίες μας και τις σκέψεις μας σε ένα ήρεμο πλαίσιο, όπου δεν θα βιαζόμαστε από τους εξαντλητικούς ρυθμούς που συνήθως μας κυνηγούν. Θα αλλάξουμε παραστάσεις και όντας πιο δημιουργικοί και ευδιάθετοι θα μπορέσουμε να βάλουμε όσα μας απασχολούν σε μια σειρά αλλά και να πλησιάσουμε λίγο πιο κοντά στην αυτογνωσία.

taxidia-monosΠαράλληλα, όταν ταξιδεύουμε μόνοι έχουμε άπειρες επιλογές. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα κανενός και να συμβιβαστούμε κάνοντας πράγματα που δε θέλουμε. Είμαστε απόλυτα ευέλικτοι και μπορούμε να διαμορφώσουμε τις δραστηριότητές μας όπως μας αρέσει. Έτσι, αποκομίζουμε αυτά ακριβώς που θέλουμε από το ταξίδι, ενώ μαθαίνουμε καλύτερα και τις ανάγκες μας και το τι πραγματικά θέλουμε όταν δεν μας πιέζει κανείς.

Βεβαίως, άλλο ένα πλεονέκτημα του μοναχικού ταξιδιώτη είναι ότι αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Μπορεί σε πρώτη φάση να μοιάζει αγχωτικό να πρέπει να περνούν όλα από το χέρι σου, όμως μόνο έτσι μπορεί κανείς να δει μέχρι πού φτάνουν οι ικανότητές του και πόσα πράγματα μπορεί να διαχειριστεί. Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα δύσκολο και μόνο θετικά θα αφήσει η όλη διαδικασία, αφού ο καθένας μπορεί να τα καταφέρει και να οργανώσει ένα ταξίδι.

Τέλος, όσο και αν ακούγεται παράδοξο, τα μοναχικά ταξίδια μας κάνουν πιο κοινωνικούς, αφού καλούμαστε ξαφνικά να αλληλεπιδράσουμε σε ένα εντελώς άγνωστο μέρος χωρίς να έχουμε κάπου να στηριχθούμε. Αν δεν θέλουμε να περάσουμε τις διακοπές μας αμίλητοι και αγέλαστοι, θα πρέπει να βρούμε το θάρρος να χαμογελάσουμε σε κάποιον άγνωστο στο δρόμο ή στο μετρό, να πιάσουμε κουβέντα στους ντόπιους και να πάμε σε ένα μπαρ έτοιμοι να γνωριστούμε με νέο κόσμο. Ούτως ή άλλως, θα μάθουμε πολλά πράγματα από τη συνομιλία μας με τους ντόπιους και θα εντυπωσιαστούμε από το πόσο εύκολο είναι τελικά να συναναστρέφεσαι με καινούριους ανθρώπους. Πίσω από τον τοίχο του κάθε άνθρωπος επιθυμεί να έρθει σε επαφή με τους άλλους.

View ratings
Rate this article

Revisions