Πότε πρέπει η κόρη μου να επισκεφτεί για πρώτη φορά το γυναικολόγο;

Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο σηματοδοτεί για το κορίτσι τη μετάβασή της στην ωριμότητα, τη δημιουργία γυναικείας συνείδησης και τον αποχαιρετισμό της παιδικής ηλικίας. Είναι ένα σημαντικό σημείο στη ζωή της γυναίκας και είναι σημαντικό να γίνει σωστά, την κατάλληλη χρονική στιγμή και με πλήρη συνείδηση της ουσίας του. Για να επιτευχθεί αυτό, καλό είναι η μητέρα να στέκεται δίπλα στο κορίτσι και να το ωθήσει να επισκεφθούν μαζί το γυναικολόγο. Αν έχετε κόρη στην εφηβική ή την προεφηβική ηλικία, είναι λογικό να αναρωτιέστε πότε πρέπει να γίνει αυτή η συνάντηση, έτσι ώστε να αρχίσετε να προετοιμάζεστε και εσείς η ίδια για το πώς θα προσεγγίσετε το ζήτημα, για να κάνετε την κόρη σας να νιώσει άνετα και να έχει ένα θετικό ξεκίνημα με την όλη εμπειρία.

γυναικολογος

Παλαιότερα, η σύσταση των γυναικολόγων ήταν τα κορίτσια να επισκέπτονται πρώτη φορά το γιατρό μετά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, αυτή η άποψη έχει σοβαρά μειονεκτήματα και γι’ αυτό πλέον έχει εγκαταλειφθεί. Καταρχάς, η μητέρα είναι πολύ πιθανό να μη γνωρίζει πότε και αν η κόρη της έχει ξεκινήσει τις σεξουαλικές επαφές, ειδικά αν κάποιο από τα δύο μέρη ντρέπεται να κάνει αυτή τη συζήτηση. Σε αυτή την περίπτωση, το κορίτσι θα πρέπει να αποφασίσει να επισκεφτεί μόνο του το γυναικολόγο, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα αναβάλλει συνεχώς ή αν το κάνει με αυτόν τον τρόπο μπορεί να νιώσει άβολα χωρίς την ψυχολογική προστασία της μητέρας. Επιπλέον, η χρονική στιγμή δεν είναι η κατάλληλη. Ο ρόλος του γυναικολόγου, πέρα από το να διεξάγει όλες τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις και να αντιμετωπίζει τα πιθανά ιατρικά προβλήματα που ενδέχεται να ανακύψουν, είναι και συμβουλευτικός. Μέσω αυτού το κορίτσι θα μάθει την ανατομία του σώματός του, θα ενημερωθεί για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις μεθόδους αντισύλληψης και γενικά θα συζητήσει οτιδήποτε η μητέρα μπορεί να θεωρεί ταμπού. Αυτές οι συζητήσεις είναι απαραίτητο να λάβουν χώρα πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής του κοριτσιού, διότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να μην προλάβουν γεγονότα μη αναστρέψιμα, όπως μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι γυναικολόγοι στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελλάδα συνιστούν την επίσκεψη στο γιατρό με την πρώτη έμμηνο ρύση του κοριτσιού. Έτσι, κάθε κορίτσι θα έχει επισκεφτεί το γυναικολόγο για πρώτη φορά μέχρι την ηλικία των 13-14 ετών ή ακόμα και αρκετά νωρίτερα, θα έχει λάβει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το σώμα του και θα γνωρίζει τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί το αναπαραγωγικό του σύστημα. Επιπλέον, ο γιατρός θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι όλα λειτουργούν καλά, να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και να παρακολουθεί τη γυναίκα από την αρχή της μετάβασής της σε αυτόν το ρόλο.

 

Αν αυτό ακολουθούνταν από όλες τις μητέρες και ταυτόχρονα εντασσόταν στο σχολείο και το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, τότε οι αμβλώσεις αλλά και τα κρούσματα των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων θα ήταν πολύ λιγότερα στη χώρα μας.

View ratings
Rate this article

Revisions