Πώς να φτιάξετε μόνοι σας απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων

homemade-laundry-soapΤο απορρυπαντικό πλυντηρίου είτε ρούχων είτε πιάτων είναι ένα από τα βασικότερα είδη καθαρισμού και λύνει τα χέρια σε όποιον ασχολείται με την καθαριότητα του σπιτιού γιατί καθαρίζει τους λεκέδες γρηγορότερα και ευκολότερα από το κοινό σαπούνι. Ωστόσο, πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρό για ένα νοικοκυριό με αυξημένες ανάγκες, ενώ πονοκέφαλο προκαλεί και το διάβασμα της ετικέτας που συχνά μας ενημερώνει, όπως άλλωστε είναι υποχρεωτικό, για τα ποικίλα χημικά που περιέχει το απορρυπαντικό που μόλις αγοράσαμε. Λύση σε αυτό το έξοδο αλλά και στον κίνδυνο αλλεργιών και επιβάρυνσης του περιβάλλοντος λόγω των χημικών μπορεί να δώσει η παρασκευή του απορρυπαντικού στο σπίτι. Μάλιστα, το απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων είναι από τα πιο εύκολα είδη καθαρισμού για να φτιαχτούν στο σπίτι, απαιτεί ελάχιστο χρόνο και τα απαραίτητα υλικά είναι λίγα και φτηνά.
Θα χρειαστούμε μία πλάκα σαπούνι, είτε πράσινο είτε άσπρο, αν και γενικά καλύτερα να προτιμούμε το άσπρο γιατί το πράσινο γαριάζει, μία κούπα ανθρακική σόδα ή αλλιώς την κοινώς γνωστή σόδα πλυσίματος και μία κούπα βόρακα (προσοχή, όχι βορικό οξύ που πωλείται στα φαρμακεία). Με τα υλικά αυτά θα προκύψουν περίπου πέντε λίτρα απορρυπαντικό. Σε κάθε πλύση χρησιμοποιούμε τόση ποσότητα μέχρι να γεμίσει η αντίστοιχη θήκη του πλυντηρίου. Συνήθως αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε ένα φλιτζάνι του καφέ, δηλαδή 100 ml. Συνεπώς, το χειροποίητο αυτό απορρυπαντικό θα διαρκέσει για 50 πλύσεις με κόστος που δεν ξεπερνάει τα δύο ευρώ.
Αρχικά, τρίβουμε την πλάκα σαπουνιού σε έναν απλό τρίφτη και την τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα μαζί με ένα λίτρο βραστό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αν το τρίψιμο μας φαίνεται κουραστικό, μπορούμε να τοποθετήσουμε ολόκληρη την πλάκα μέσα στο βραστό νερό, όμως σε αυτή την περίπτωση το ανακάτεμα θα διαρκέσει πολύ περισσότερο. Όταν λιώσει (μετά από περίπου 6-7 λεπτά), χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το βόρακα και τη μαγειρική σόδα. Εδώ πρέπει να προσέξουμε να έχουμε μεγάλη κατσαρόλα γιατί η ανθρακική σόδα θα φουσκώσει το υγρό. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να απομακρυνθούμε λίγο από την κατσαρόλα για να μην εισπνέουμε τις αναθυμιάσεις, ενώ απαραίτητος είναι και ο καλός εξαερισμός του χώρου. Αν μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε αρωματικό απορρυπαντικό, μπορούμε τώρα να προσθέσουμε μερικές σταγόνες κάποιου αιθέριου ελαίου ανάλογα με τη μυρωδιά που επιθυμούμε. Αφού κρυώσει, ρίχνουμε το υγρό σε έναν πεντάλιτρο πλαστικό κουβά με καπάκι και προσθέτουμε 4 λίτρα απιονισμένο ή βρόχινο νερό. Νερό της βρύσης ενδείκνυται μόνο στην περίπτωση που αυτό δεν είναι σκληρό με πολλά άλατα. Ανακατεύουμε ξανά, κλείνουμε τον κουβά καλά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 24 ώρες. Ύστερα τον ανοίγουμε και παρατηρούμε ότι το μείγμα έχει πάρει τη μορφή ζελέ. Αυτό είναι το φυσιολογικό, αναμενόμενο αποτέλεσμα και είναι απόλυτα ασφαλές για το πλυντήριό μας.
Με αυτόν τον τρόπο, έχοντας ξοδέψει πολύ λίγο χρόνο και χρήματα, ξέροντας ότι το προϊόν θα είναι φιλικό στο περιβάλλον και σε μας, έχουμε φτιάξει ένα από τα πλέον χρήσιμα είδη καθαρισμού σε ένα σπίτι και ανάλογα φυσικά με τις ανάγκες μας έχουμε ξενοιάσει για πολλές μέρες, αν όχι μήνες. Καλές πλύσεις!

View ratings
Rate this article

Revisions