Τι πρέπει να προσέξετε σε ένα ενεχυροδανειστήριο

Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε δεν είναι λίγοι αυτοί που απευθύνονται σε ένα ενεχυροδανειστήριο, για να βρουν γρήγορα μετρητά. Με την οικονομική ασφυξία στην αγορά και τις τράπεζες να μην δίνουν πλέον κανένα δάνειο, είναι σχεδόν αδύνατο για έναν καταναλωτή ή κάποια εταιρεία να αποκτήσει μετρητά, αν βρεθεί σε ανάγκη. Τα ενεχυροδανειστήρια στην Αθήνα είναι πλέον πάρα πολλά, ενώ και στην επαρχία έχουν ανοίξει πολλές τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Σε αυτές ο ενεχυριαστής υπογράφει σύμβαση ενεχύρου με το δανειστή, δηλαδή παραδίδει ένα κινητό πράγμα σε αυτόν με αντάλλαγμα άμεσα χρήματα. Η σύμβαση συνήθως μπορεί να διαρκεί το περισσότερο έξι μήνες και στη συνέχεια ο κύριος του πράγματος πρέπει να πληρώσει στο δανειστή πίσω το καταβληθέν ποσό μαζί με τους συμφωνηθέντες τόκους. Διαφορετικά η κυριότητα περιέρχεται στο δανειστή. Κάποια ενεχυροδανειστήρια δραστηριοποιούνται και στο χώρο της αγοράς χρυσού και ρολογιών. Σε αυτά ο κύριος του πράγματος το πουλάει απευθείας ανάλογα με την τιμή που θα του προσφερθεί με βάση την εκτίμηση.
xrusos- Goldbuyers.co.gr
Τα ενεχυροδανειστήρια αποτελούσαν ανέκαθεν μία εύκολη λύση δανεισμού, όμως τώρα με την κρίση έχουν πληθύνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά, τα οποία κινούνται στο χώρο της παρανομίας, της τοκογλυφίας και της εκμετάλλευσης του ενεχυριαστή, η οποία αυξάνεται ανάλογα με την ανάγκη που γίνεται αντιληπτή. Φυσικά, μπορεί κανείς να βρει πολλά ενεχυροδανειστήρια στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις νομιμότητας και σέβονται τον πελάτη τους. Γι’ αυτό το λόγο, για να μπορεί δηλαδή κανείς να επιλέγει τους πραγματικούς επαγγελματίες και να συνεργάζεται με επιχειρήσεις που τηρούν το νόμο και τους κανόνες αξιοπρέπειας, οφείλετε να γνωρίζετε κάποιους βασικούς κανόνες που θα σας κάνουν να καταλάβετε αν συναλλάσσεστε με νόμιμο ή παράνομο ενεχυροδανειστήριο.
Καταρχάς, βεβαιωθείτε ότι το ενεχυροδανειστήριο ή η επιχείρηση αγοράς χρυσού έχει την άδεια λειτουργίας σε εμφανές σημείο. Μόνο έτσι θα μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν έχετε να κάνετε με ένα παράνομο ενεχυροδανειστήριο που φυσικά δεν θα τηρεί τα προβλεπόμενα επιτόκια με βάση το νόμο. Στο ίδιο πλαίσιο, είναι απαραίτητο για οποιαδήποτε συναλλαγή να κόβονται αποδείξεις και παραστατικά. Διαφορετικά, μπορεί το πολύτιμο αντικείμενό σας να χαθεί. Συμφωνήστε συγκεκριμένα με το δανειστή σας και υπογράψτε την ανάλογη σύμβαση για το διάστημα, κατά το οποίο θα παραμείνει το τιμαλφές σας στο ενεχυροδανειστήριο προτού εκποιηθεί, για να μην βρεθείτε προ απροόπτου και ενώ έχετε τα χρήματα για να αποπληρώσετε το δάνειο το αντικείμενό σας να έχει ήδη πουληθεί.
roloi-Goldbuyers.co.gr
Την περισσότερη προσοχή όμως πρέπει να τη δώσετε στο θέμα της εκτίμησης του κοσμήματος ή του ρολογιού σας. Συνήθως τα ενεχυροδανειστήρια δίνουν μετρητά στη μισή περίπου τιμή από την εκτιμηθείσα. Όμως ποια είναι η τιμή εκτίμησης; Κάντε πρώτα μια έρευνα αγοράς σε διάφορες επιχειρήσεις και μην παραλείψετε να απευθυνθείτε και στο εθνικό ανταλλακτήριο, το οποίο ως κρατικός φορέας είναι και πιο έγκυρος. Η εκτίμηση αυτού θα σας δώσει μια ιδέα για το πόσο αξίζει το πολύτιμο αντικείμενό σας. Τέλος, διευκρινίστε ως τι θα τεθεί ως ενέχυρο ή θα αγοραστεί το κόσμημα ή το ρολόι σας. Αν κριτήριο είναι μόνο η αξία του ως χρυσού η τιμή εκτίμησης θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το αν το αντικείμενο θα εκτιμηθεί ως κόσμημα ή ρολόι, κριτήριο που το καθιστά πολυτιμότερο από απλώς το υλικό του.

View ratings
Rate this article

Revisions