Το δίλημμα της αγοράς επίπλων: μέσω διαδικτύου ή από φυσικό κατάστημα;

Πολλοί καταναλωτές, όταν επιθυμούν να αγοράσουν έπιπλα, βρίσκονται σε τεράστιο δίλημμα σχετικά με το αν οι αγορές πρέπει να πραγματοποιηθούν από κάποιο φυσικό κατάστημα ή μέσω του διαδικτύου. Η γενική αίσθηση που επικρατεί είναι ότι οι ηλεκτρονικές αγορές είναι μακράν πιο βολικές, με τις αγορές, ωστόσο, από κάποιο φυσικό κατάστημα ή εμπορικό κέντρο να θεωρούνται πιο ασφαλείς. Τι ισχύει, όμως, τελικά;

Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς όσοι προωθούν τα προϊόντα τους, είτε μέσω διαδικτύου είτε όντας ιδιοκτήτες κάποιου φυσικού καταστήματος, υπεραμύνονται της επιλογής τους. Παράλληλα, όσον αφορά την ασφάλεια της πληρωμής, υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που υποδηλώνουν αν ο ένας τρόπος πληρωμής είναι πιο ασφαλής από τον άλλο. Συνεπώς, καλό είναι να αγνοηθεί αυτή η παράμετρος.

Ο πελάτης είναι εκείνος που θα κρίνει ποια από τις δύο μεθόδους αγοράς επίπλων είναι η πιο αποτελεσματική. Ορισμένοι θεωρούν ότι τα ηλεκτρονικά καταστήματα διαθέτουν μεγαλύτερη ποικιλία, ενώ κάποιοι τάσσονται υπέρ των παραδοσιακών καταστημάτων, καθώς, όπως λένε, έχουν την ευκαιρία να δουν διά ζώσης τα έπιπλα. Άρα, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αγοράς επίπλων; Η απάντηση είναι κανένας! Για να εξάγετε ασφαλή συμπεράσματα για την αξιοπιστία του κάθε τρόπου, θα χρειαστεί να σκεφτείτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου αγοράς επίπλων, προσπαθώντας να παρακάμψετε τις αρνητικές πλευρές και να συνδυάσετε τα δυνατά τους σημεία. Ας επικεντρωθούμε, όμως, στα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου αγορών, τηρώντας κατά νου ότι η αδυναμία της μίας μεθόδου θα είναι το δυνατό χαρτί της άλλης.

Αγορά επίπλων μέσω διαδικτύου

Η αγορά επίπλων μέσω διαδικτύου προσφέρει πρόσβαση σε ευρεία γκάμα κατασκευαστών επίπλων. Το κύριο πλεονέκτημα της αγοράς επίπλων διαδικτυακώς είναι ότι μπορείτε να επισκεφτείτε έναν μεγάλο αριθμό διαδικτυακών καταστημάτων επίπλων ακόμη και μέσα σε ένα πρωινό.

Στη συνέχεια, οι ιστοσελίδες με έπιπλα σας δίνουν τη δυνατότητα να αγοράσετε 100% αυθεντικά έπιπλα υψηλής ποιότητας, τα οποία προέρχονται από επώνυμους κατασκευαστές και εταιρείες επίπλων.

furniture store 1

furniture store 2

Ακόμη, στο διαδίκτυο μπορείτε να εντοπίσετε πρατήρια και στοκ επίπλων και να προβείτε σε ειδική παραγγελία με βάση τις επιθυμητές διαστάσεις για τα δωμάτια του σπιτιού σας. Από τη στιγμή που θα καταχωρίσετε τις διαστάσεις του δωματίου για το οποίο προορίζετε τα έπιπλα, έχετε τη δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού να δείτε πως αυτά κομμάτια θα απεικονίζονται στους χώρους του σπιτιού σας.

Τέλος, οι ηλεκτρονικές αγορές χαρακτηρίζονται από την ευκολία και την απλότητα στις παραγγελίες. Πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα με έπιπλα σας επιτρέπουν να προβείτε σε παραγγελία και να πληρώσετε διαδικτυακώς. Η πραγματικότητα είναι πως στις μέρες μας δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά σε ζητήματα ασφάλειας μεταξύ της διαδικτυακής και τη μη διαδικτυακής πληρωμής, αφού η ασφάλεια αποτελεί πάντοτε προτεραιότητα. Παρ’ όλα αυτά, επειδή οι ηλεκτρονικές παραγγελίες πολλές φορές είναι πολύ εύκολες και απαιτούν μόνο τη χρήση πιστωτικής κάρτας, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι καταναλωτές να παρασυρθούν και καταλήξουν σε μεγαλύτερες των προβλεπόμενων δαπάνες χρημάτων.

έξυπνη αγορά

Αγορά επίπλων μέσω φυσικών καταστημάτων

Η αγορά επίπλων από ένα παραδοσιακό φυσικό κατάστημα ή κάποιο εμπορικό κέντρο παρέχει το τεράστιο πλεονέκτημα της άμεσης επαφής με τα προς πώληση έπιπλα, οπότε μπορείτε να κρίνετε από κοντά τι πράγμα πληρώνετε. Άλλωστε, αυτό που φαίνεται εντυπωσιακό στην οθόνη του υπολογιστή σας, από κοντά μπορεί να έχει εντελώς διαφορετική εμφάνιση. Για παράδειγμα, η απόχρωση του επίπλου μπορεί να μην είναι η επιθυμητή και η υφή του ξύλου η μη ενδεδειγμένη.

Φυσικό έπιπλο

Κατάστημα με έπιπλα

Έπειτα, η πραγματική λειτουργικότητα ενός επίπλου μπορεί να αξιολογηθεί μόνο διά ζώσης. Είναι μία καρέκλα αρκετά απαλή και ένας καναπές ικανοποιητικά άνετος; Είναι πολύ σημαντικό να κρίνει κανείς αν ένα έπιπλο διέπεται από τη λειτουργικότητα και την πρακτικότητα για τις οποίες έχει κατασκευαστεί.

Σε ένα φυσικό κατάστημα έχετε τη δυνατότητα να θέσετε όσα ερωτήματα επιθυμείτε στους υπάλληλους. Επειδή τα έπιπλα είναι μία δαπανηρή επένδυση, είναι φυσικό να έχετε πολλές απορίες. Είναι κάτι τέτοιο όμως εφικτό διαδικτυακώς; Το πιο πιθανό είναι πως δεν πρόκειται να λάβετε άμεση απάντηση σε όλα τα ερωτήματά σας. Έτσι, το συγκριτικό πλεονέκτημα του φυσικού καταστήματος είναι ότι μπορείτε να θέτετε ερωτήματα εν τη γενέσει τους, λαμβάνοντας άμεση απόκριση σε αυτά.

Συγκρίνοντας τα επιμέρους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τόσο των ηλεκτρονικών όσο και των φυσικών καταστημάτων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι επί της ουσίας μπορείτε να αξιοποιήσετε τα οφέλη και των δύο αυτών μεθόδων. Από τη μία είστε σε θέση να επιλέξετε την πιο ευρεία γκάμα επίπλων μέσω της ιστοσελίδας που εμπορεύεται έπιπλα από αγαπημένους σας κατασκευαστές, ενώ από την άλλη μπορείτε να επιλέξετε έναν έμπορο στην περιοχή σας με καλή φήμη και κατόπιν να εστιάσετε στους διάφορους κατασκευαστές και προμηθευτές με τους οποίους έρχεται σε επαφή.

Με άλλα λόγια, οι επιλογές σας μπορούν να γίνουν μέσω διαδικτύου, εξετάζοντας όλες τις δυνατές επιλογές, και κατόπιν να επισκεφτείτε ένα πρατήριο επίπλων ή προμηθευτή, ώστε να αξιολογήσετε από κοντά τις επιλογές σας. Από τη στιγμή που έχετε τη δυνατότητα να αξιολογήσετε τα επιλεγμένα σας έπιπλα σε πραγματικό χρόνο, εναπόκειται στη δική σας κρίση αν όντως αξίζει να τα αποκτήσετε. Πράγματι, το διαδίκτυο έχει το προνόμιο της επιλογής ανάμεσα σε μία πολύ εκτεταμένη γκάμα επίπλων, αλλά αν έχετε τη δυνατότητα να αξιολογήσετε τα προϊόντα εκ του σύνεγγυς, τότε μιλάμε για τον ιδανικό συνδυασμό αφού θα αισθάνεστε απείρως πιο σίγουροι για τις επιλογές σας.

Furniture Mall

Τα έπιπλα αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» ενός σπιτιού και η αγορά τους πρέπει να χαρακτηρίζεται από υπέρμετρη προσοχή και εξονυχιστική έρευνα. Το αν θα αγοράσει κάποιος τα μελλοντικά του έπιπλα από το διαδίκτυο ή από το κατάστημα επίπλων της γειτονιάς του, είναι καθαρά υποκειμενικό και εξαρτάται από την ορθή αξιολόγηση των υπέρ και των κατά της κάθε λύσης. Πράγματι, το διαδίκτυο είναι η τεχνολογία του μέλλοντος και λύνει τα χέρια όσων δεν έχουν το χρόνο και τη διάθεση να μεταβαίνουν στα εμπορικά κέντρα για τις αγορές του. Από την άλλη, όμως, η εικόνα έχει το μεγάλο μειονέκτημα ότι δεν επιτρέπει την άμεση επαφή με ένα προϊόν. Στον αντίποδα, αυτό το μειονέκτημα παρακάμπτεται μέσω της επίσκεψης ενός φυσικού καταστήματος, πράξη που ωστόσο απαιτεί χρόνο και κόπο. Το τελικό συμπέρασμα είναι πως τα ηλεκτρονικά καταστήματα μπορούν να συνδυαστούν με τα παραδοσιακά, έτσι ώστε να συνθέσουν την ιδανική λύση για όσους πρόκειται να αγοράσουν τα επόμενα έπιπλά τους. Είναι μία κατάσταση από την οποία όλοι βγαίνουν κερδισμένοι.

View ratings
Rate this article

Revisions

  • Ιούνιος 1, 2013 @ 11:44:07 [Τρέχουσα αναθεώρηση] by Γιάννης Κουντουράκης
  • Ιούνιος 1, 2013 @ 11:43:21 by Γιάννης Κουντουράκης

Tags: , , ,