Τα πιο ωφέλιμα διατροφικά συμπληρώματα

Διατροφικά συμπληρώματα είναι οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα αμινοξέα, τα ένζυμα και άλλα, φυτικής προέλευσης, συνήθως, συστατικά που έχουν ιδιαίτερη θρεπτική αξία και διατροφικό χαρακτήρα. Τα διατροφικά συμπληρώματα κυκλοφορούν στη μορφή δισκίων, ή υγρών και ο σκοπός τους είναι να συμπληρώσουν μία, κατά τα άλλα, φυσιολογική δίαιτα.
Τα τελευταία χρόνια, τα διατροφικά συμπληρώματα είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία και από ηλεκτρονικά καταστήματα χωρίς τη συνταγή γιατρού. Η χρήση τους, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται με σύμφωνη γνώμη ενός ειδικού διατροφολόγου καθώς είναι δυνατόν να υπάρξουν ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις, συνήθως όταν υπάρχει ήδη μια κατάσταση υγείας όπως υψηλή πίεση, διαβήτης ή ασθένεια της καρδιάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα διατροφικά συμπληρώματα είναι συσκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να αναγράφονται ξεκάθαρα τα συστατικά τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι καταναλωτές παραβλέπουν να ενημερώνονται σχετικά. Πολλές φορές υπάρχουν ανεπιθύμητες δράσεις εξαιτίας συμπληρωματικών συστατικών όπως πρόσθετα, αρωματικά και πρόσθετα συστατικά.
Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν αποδεδειγμένη δράση όταν χρησιμοποιούνται κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης και για συγκεκριμένο σκοπό. Για παράδειγμα, τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D εμποδίζουν τη μείωση της οστικής μάζας σε ανθρώπους που έχουν οστεοπόρωση λόγω άλλων ορμονικών καταστάσεων. Το φολικό οξύ χορηγείται στις εγκύους γιατί αποδεδειγμένα αποτρέπει την εμφάνιση αλλοιώσεων στα νεογέννητα. Τέλος, τα ω3 λιπαρά οξέα είναι αποδεδειγμένα επωφελή για την λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Η βιταμίνη Κ, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιείται όταν υπάρχει έλλειψη σε ασθενείς με την ασθένεια του Κρον και κοιλιοκάκη. Επίσης χορηγείται σε άτομα με σοβαρές διατροφικές ελλείψεις, αλκοολισμό και χρήση φαρμάκων που μειώνουν την φυσιολογική προσρόφηση βιταμίνης Κ. Κατά τα άλλα, η βιταμίνη Κ, αποδεδειγμένα, εμποδίζει την δημιουργία θρόμβων στον οργανισμό και καθυστερεί την εμφάνιση των συμπτωμάτων της οστεοπόρσωης.

 

Επισκεφθείτε το no1 eshop για συμπληρώματα διατροφής στην Ελλάδα & Κύπρο www.xtr.gr

 
Μία πολύ διαδεδομένη κατηγορία διατροφικών συμπληρωμάτων είναι οι πολυβιταμίνες. Στην ουσία είναι σκευάσματα με ένα πλήθος παραγόντων που έχουν σκοπό να καλύψουν συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού ή συγκεκριμένες διατροφικές καταστάσεις. Οι πολυβιταμίνες χρησιμοποιούνται για να ενισχυθεί ο οργανισμός ατόμων που εργάζονται πολλές ώρες κάτω από συνθήκες στρες, εγκύων, αθλητών με συγκεκριμένες ανάγκες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται στο στάδιο της ανάρρωσης από κοινές παθήσεις όπως οι ιώσεις και όταν έχει ολοκληρωθεί η χορήγηση φαρμάκων.
Από την άλλη πλευρά, το παλαιότερο γνωστό διατροφικό συμπλήρωμα είναι το μουρουνέλαιο ή αλλιώς το έλαιο ιχθύων. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η θέση του στη διατροφή έχει ενισχυθεί καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα ω3 λιπαρά οξέα έχουν ένα πλήθος ευεργετικών δράσεων από την προστασία κατά της οξείδωσης των κυττάρων μέχρι συγκεκριμένες ασθένειες όπως αυτές του καρδιαγγειακού συστήματος. Τα ω3 λιπαρά ενισχύουν τη δομή των μεμβρανών των κυττάρων και είναι απαραίτητα για την ανάπλαση τους.
Η κατηγορία, ωστόσο, των διατροφικών συμπληρωμάτων που έχει κερδίσει ειδικούς και καταναλωτές είναι τα προβιοτικά. Προβιοτικά είναι όλα τα σκευάσματα μικροοργανισμών όπως αυτοί που βρίσκονται φυσιολογικά στον εντερικό σωλήνα και συμμετέχουν στην πορεία της αφομοίωσης των τροφών. Ο λόγος που χρησιμοποιούνται είναι γιατί παράγουν ένα πλήθος βιταμινών και χρήσιμων διατροφικών στοιχείων. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι το «ζωντανό» γιαούρτι που περιέχει καλλιέργειες μικροοργανισμών. Το ίδιο ισχύει και για τα ζυμωτά προϊόντα που κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στη διατροφή μας. Τελευταία, ωστόσο, υπάρχουν διάφορα σκευάσματα προβιοτικών που αναπαράγουν φυσιολογικές διεργασίες και ενισχύουν τα τρόφιμα μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

 

View ratings
Rate this article

Revisions